Universiteit Leiden

nl en

Thuiswerken

Als je werk het toelaat, dan kun je voor een deel thuiswerken en voor een deel op de universitaire locaties. Hoe deze combinatie van thuiswerken en op de universiteit werken er precies uitziet voor jou, hangt af van jouw eigen werkzaamheden en situatie en die van je team. Het vraagt om oplossingen op maat.

Let op: voor jouw organisatieonderdeel gelden mogelijk andere afspraken. Selecteer je eenheid in het uitklapmenu bovenaan deze pagina om informatie (indien beschikbaar) van jouw organisatieonderdeel op te halen.

Overleg met je leidinggevende

Thuiswerken is geen wettelijk recht en niet alle functies zijn geschikt voor thuiswerken. Wil je deels thuiswerken, dan bespreek je je wensen en de mogelijkheden met je leidinggevende. Met hem of haar maak je heldere afspraken over de voorzieningen, de verdeling van thuis- en op kantoor werken en de manier van samenwerken.

Voorwaarden

Medewerkers die tenminste één dag in de week structureel kunnen thuiswerken:

  • hebben een functie waarbij het werk het toelaat dat zij thuiswerken,
  • zijn minimaal 40% van hun werktijd op kantoor.

Thuiswerkvergoeding

In het cao-akkoord van 1 augustus 2021 zijn afspraken gemaakt over hybride werken na de COVID-19 crisis. Onderdeel hiervan is een tegemoetkoming voor het thuiswerken per 1 september 2021. Die bestaat uit drie componenten: 

  • € 2 per thuiswerkdag;
  • € 25 per maand internetvergoeding;
  • Reiskostenvergoeding conform universitaire regeling.  

Of je in aanmerking komt voor een thuiswerkvergoeding en hoe je kunt regelen dat je de vergoeding ontvangt, lees je op de pagina Thuiswerkvergoeding

Thuiswerken is toegestaan, mits het werk dit toelaat. Een ‘vaste thuiswerkdag’ bestaat dan ook niet. Het uitgangspunt is dat op vrijdagen in principe niet wordt thuisgewerkt. Deze dagen zijn bedoeld om met elkaar te overleggen en om ICLON-brede activiteiten te plannen.

Medewerkers met een aanstelling van 0,5 fte of meer kunnen in principe – en dus alleen als het werk het toelaat - een deel van de tijd thuiswerken. Voor wie dat geldt en voor hoeveel dagdelen wordt in overleg met de leidinggevende bepaald.

In het gesprek met de leidinggevende wordt afgesproken:

  • Hoe vaak en wanneer wordt thuisgewerkt;
  • Welke voorzieningen de medewerker daarvoor nodig heeft. Het zal dan vooral gaan om gebruik laptop, bureaustoel, bureau. Dit kun je vervolgens aanvragen via het Serviceplein.

Afdeling Opleiden

Medewerkers zijn in principe altijd op maandag (onderwijs) en vrijdag op het ICLON. Op vrijdag worden de diverse afdelingsoverleggen gepland; deze zijn dan niet online maar face-to-face.

Afdeling Nascholing en wetenschapsoriëntatie

Aanwezigheid van de medewerkers en besluit over wel/niet face-to-face vergaderen worden in overleg tussen medewerker en leidinggevende vastgelegd.

Afdeling Onderzoek

Het overleg in de onderzoeksgroep is tweewekelijks op vrijdag een uur en is face-to-face met de mogelijkheid om online aanwezig te zijn voor degene die redelijkerwijs niet naar Leiden kunnen reizen. Begeleidingsgesprekken vinden online of face-to-face plaats in overleg met de betrokkenen.

The research group meetings are scheduled for one hour every two weeks on Friday and  are hybrid with the option of being present online for those who cannot reasonably travel to Leiden. Supervision meetings will take place online or face-to-face after consultation with those involved.

Ondersteunend Bureau

In principe moeten medewerkers van secretariaten altijd aanwezig zijn. Er kunnen dus geen structurele thuiswerkafspraken worden gemaakt.

In de mediatheek moet op maandag de mediathecaris aanwezig zijn.

Aan-/afwezigheid overige medewerkers van het OB wordt in overleg met de leidinggevende vastgesteld.

Het OB-overleg vindt plaats op vrijdagen op het ICLON.

Thuiswerkvergoeding

Voor de thuiswerkdagen die je met je leidinggevende hebt afgesproken heb je recht op een thuiswerkvergoeding en een internetvergoeding. Je hoeft alleen via het Serviceplein aan te geven op welke dagen je thuiswerkt en welke niet. Je leidinggevende moet dat vervolgens goedkeuren. Het systeem kent dan zelf de vergoedingen toe.
Het gaat om gemiddelden, dus het is niet nodig iedere maand het exacte aantal dagen in te voeren. Alleen als er echt een structurele wijziging is geef je die weer door via het Serviceplein. Het systeem houdt ook rekening met verplichte vrije dagen en verlof dat je hebt opgenomen.

Dit is ook allemaal hier terug te vinden: Thuiswerkvergoeding - Universiteit Leiden

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.