Universiteit Leiden

nl en

Hybride en online onderwijs

Hier vind je informatie over hybride en online onderwijs bij de FSW.

In de huidige situatie is het goed mogelijk dat een deel van je studenten niet fysiek naar de werkgroep of het college kan komen en je hen de kans geeft online mee te doen. Voor het opzetten een hybride les (met deelname van on campus én online studenten) heb je webcam apparatuur en een van de video tools van de Universiteit Leiden nodig.

In alle onderwijsruimtes in het Pieter de la Courtgebouw is webcam apparatuur aanwezig. Voor de overige zalen binnen het PdlC zijn webcam koffertjes te leen bij de Servicedesk. Overzicht van faciliteiten per ruimte.

Hulp nodig bij het kiezen van een video tool? Raadpleeg de Teaching support site met een handige vergelijking van alle video tools en links naar de handleidingen. Of neem contact met ons op via solo@fsw.leidenuniv.nl voor advies.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Videotool instructies

Wil je een meeting aanmaken of opnames maken en verwerken? Je bent als docent zelf verantwoordelijk voor het op tijd aanmaken van de meeting links en het maken en verwerken van de opnames.

Lees hier de instructies

Aanvragen moderatie en technische ondersteuning

Staat uw onderwijszaal niet in de lijst van zalen met vooraf geïnstalleerde webcams? Als docent kunt u vooraf een webcamkoffertje en ondersteuning aanvragen voor uw hybride onderwijs. Deze ondersteuning wordt geleverd door student-assistenten die u kunnen helpen met:

 • Het installeren van en technische ondersteuning bij het gebruik van de webcamkoffertjes.
 • Moderatie en technische ondersteuning tijdens het hoorcollege of werkcollege.

Let op: deze ondersteuning dient minimaal 72 uur van tevoren aangevraagd te worden.

Neem contact op met solo@fsw.leidenuniv.nl voor meer informatie over het vooraf aanvragen van apparatuur, moderatie en technische ondersteuning.

Ontstaan er technische problemen in de zaal tijdens je hybride college of werkgroep? Dan kun je ook ondersteuning aanvragen via 071-527 8888, keuze-optie: Teacher Support. Indien nodig komt een student-assistent zo snel mogelijk naar de zaal.

Meer didactische en technische ondersteuning

De grotere collegezalen van de universiteit zijn uitgerust met vaste Mediasite opname apparatuur voor het maken van weblectures en het livestreamen van colleges. Zie hier om welke ruimtes het gaat.

Naast het maken van weblecture opnames kunnen colleges via een livestream (met 30-60 vertraging) aangeboden worden aan studenten die zich thuis of in een andere zaal in het Pieter de la Courtgebouw bevinden. Je kunt er ook voor kiezen een gemodereerde Q&A aan de livestream toe te voegen. 

Ingezonden vragen zijn alleen zichtbaar voor de moderator op een speciale Mediasite Q&A pagina. De moderator kan de inkomende vragen vervolgens direct beantwoorden via e-mail of de vraag doorspelen aan de docent in de zaal.

Weblectures/livestreams aanvragen

Weblecture opnames en livestreams worden van tevoren ingepland door SOLO en verlopen vervolgens automatisch. Ook de nabewerking en plaatsing wordt door SOLO uitgevoerd. Wij kunnen ook helpen bij het vinden van een moderator bij een eventuele Q&A. Let op, het reserveren van de zalen verloopt niet via SOLO maar via de roosteraars van het eigen instituut.  

Vind het onderwijs plaats in een zaal zonder vaste opname apparatuur? Bekijk de mogelijkheden onder het kopje Hybride onderwijs.

Bij een online webinar of seminar kunnen alle studenten vanuit huis deelnemen aan de sessie. Voor het geven van een volledig online college of werkgroep kun je gebruik maken van een van de video tools van de Universiteit Leiden: Kaltura Live Room, MS Teams of Zoom. Hulp nodig bij het kiezen van een video tool? Raadpleeg de Teaching support site met een handige vergelijking van alle video tools en links naar de handleidingen. 

Meer verdieping en discussie tijdens je college's? Het is mogelijk om je collegestof voor aanvang van je college als kennisclips/podcasts online aan te bieden aan je studenten. Studenten kunnen deze korte video’s of audiofragmenten over specifieke onderwerpen via Brightspace raadplegen op een voor hen passend tijdstip. Tijdens contactmomenten heb je dan meer tijd voor verdieping van de stof. 

Met Kaltura Capture kun je thuis colleges opnemen en de video’s gemakkelijk in je Brightspace cursus aanbieden. Met deze software is het mogelijk een schermopname te maken (van bijvoorbeeld je PowerPoint) en tegelijkertijd jezelf op te nemen. Bekijk de Kaltura Capture pagina op de Teaching support site voor handige videotutorials en links naar de uitgebreide handleiding van deze screencast tool.

Voor het maken van podcasts is Audacity een goede audio opname tool die zowel thuis als op de universitaire werkplek te gebruiken is. Je kunt de opname daarna uploaden op Kaltura en in de Brightspace cursus plaatsen.  

Een aantal tips:

 • Maak gebruik van een goede kwaliteit webcam en microfoon. Voor op de universitaire werkplek heeft SOLO webcams en USB-microfoons te leen (zie de hieronder: Uitleen webcams en microfoons).
 • Deel de collegestof op in korte clips (6-8 minuten) en focus per clip op één specifiek onderwerp of concept. 
 • Het is niet altijd nodig zelf nieuw materiaal te ontwikkelen. Onderzoek of er al materiaal beschikbaar is dat je kunt hergebruiken in je cursus. Denk bijvoorbeeld aan MOOCs, TED talks of open onderwijsmateriaal van je collega-docenten. 
 • Verbind het bekijken van de video’s of beluisteren van de podcasts aan een duidelijke taak, activiteit of opdracht, zodat studenten de opgedane kennis direct kunnen toepassen en toetsen.
 • Maak je video/podcast interactief met de Kaltura In-Video Quiz functie of de FeedbackFruits Interactive video of Interactive audio tool. Studenten worden hiermee geactiveerd tijdens het bekijken/beluisteren en kunnen direct een check uitvoeren of ze de behandelde stof goed begrepen hebben. Als docent krijg je aan de hand van de resultaten en reacties ook inzicht in de kennis en het begrip van de studenten.  
 • Geef studenten altijd de mogelijkheid vragen te stellen, bijvoorbeeld via online Q&A sessies georganiseerd met een van de video tools of een Brightspace discussie forum
 • Raadpleeg de video toolkit voor meer tips bij het maken van video’s of podcasts voor onderwijs. 

DIY studio

Voor het maken van kennisclips en podcasts kun je ook gebruik maken van de DIY studio van SOLO. Uitgerust met laptop, hoge kwaliteit webcam en microfoon en studiolampen is deze ruimte perfect voor het zelf maken van screencasts, podcasts of talking head videos.  

 • Beschikbare software: Kaltura Capture, Zoom, PowerPoint, Audacity   
 • Informeer naar de mogelijkheden bij SOLO  

De SOLO uitleenpool is uitgebreid met extra webcams en microfoons voor gebruik op je werkplek in het Pieter de la Courtgebouw. De webcams en microfoons zijn steeds beschikbaar voor 1 dag en op te halen/in te leveren bij de SOLO balie tussen 9.00-17.00. 

 • Te reserveren bij SOLO via de Reserveringen tegel in de Helpdesk portal

De universiteit heeft een Gedragscode voor onderwijs op afstand en hybride onderwijs opgesteld. Er staan belangrijke richtlijnen in voor het deelnemen aan een online of hybride les, bijvoorbeeld over gedrag en privacy. Je kunt je studenten hier voorafgaand aan de les op wijzen.

Met gebruik van het universitaire videoplatform Kaltura kunnen video’s gemakkelijk gedeeld worden met studenten. Dit kan op twee manieren: je kunt video's in je Brightspace cursus plaatsen, of je kunt video's in een eigen kanaal op het videoportaal plaatsen en de studenten toegang geven tot dit kanaal. 

De video’s worden via beide routes gestreamed aangeboden en hoeven niet door de student gedownload te worden. Er is geen fysieke download knop bij Kaltura video’s, tenzij de eigenaar dit actief aanzet in de video settings. 

Optie 1. Video’s uploaden en beschikbaar stellen in Brightspace

Optie 2. Video’s uploaden en delen via het videoportaal:

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.