Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Exploration of the endocannabinoid system using metabolomics

  • X. Di
Datum
dinsdag 7 februari 2023
Tijd
Bezoekadres
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Summary

To increases clinical success rate of drugs, a better understanding of drug action mechanism and disease dynamics is required. Metabolomics, which studies small molecules involved in biochemical processes in organisms, has shown to be a useful tool for this better understanding.

In this thesis, we focus on the endocannabinoid system (ECS) and profiling its related metabolic pathways using liquid chromatography - mass spectrometry (LC-MS) based metabolomics techniques. The endocannabinoid system (ECS) is a signaling system involved in multiple physiological and pathological processes. Due to its wide distribution and complex network of metabolic interactions, the development of drugs targeting the ECS has seen high failure rates. To get a better understanding of the behavior of the ECS and related pathways, LC-MS platforms with wide coverage of the major ECS-related metabolites, or with high sensitivity that reaches low levels of metabolites, were developed and optimized. Furthermore, these metabolomics platforms were applied in clinical studies looking into cardiometabolic health, and revealed correlations between endogenous metabolite signaling, cardiometabolic health and the benefits of exercise.  

Promotor(en)

  • Prof.dr. T. Hankemeier

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

071 - 527 1521
nieuws@leidenuniv.nl 

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.