Universiteit Leiden

nl en

Aanvullende authenticatie via ULCN (MFA)

Aanvullende authenticatie zorgt voor een betere beveiliging van identiteiten en (persoonlijke) informatie binnen systemen. Steeds meer universitaire systemen gaan daarom over op aanvullende authenticatie, ook wel Multi-Factor Authenticatie (MFA) genoemd.

Op dit moment kent de Universiteit Leiden twee soorten aanvullende authenticatie:

  • Aanvullende authenticatie voor Office 365 diensten (zoals Word, OneDrive en Teams).  Om in te loggen op deze diensten gebruik je je universitaire Microsoft-account (ULCN-gebruikersnaam@vuw.leidenuniv.nl) 
  • Aanvullende authenticatie voor applicaties waarbij je via Single Sign On inlogt met je ULCN-account. 

Deze informatie gaat over deze tweede vorm, dus de aanvullende authenticatie voor applicaties waarbij je inlogt met je ULCN-account. Bij steeds meer van deze applicaties zal aanvullende authenticatie gevraagd worden als je inlogt.

Multi-Factor Authenticatie (MFA) is veel veiliger dan alleen een gebruikersnaam en wachtwoord, omdat je alleen wordt toegelaten als je ook op een aanvullende manier bevestigt dat jij het bent: met een code of akkoord vanuit een app op je telefoon, of reactie op een mailbericht.

Aanvullende authenticatie instellen

Ga in Account Services naar de tegel 'Multi-factor Authenticatie' om de aanvullende authenticatie aan te zetten. Er zijn drie verschillende methodes:

  • De NetIQ Advanced Authentication App. Hiermee geef je direct akkoord op een authenticatieverzoek na het inloggen.
  • Een andere authenticatie-app, bijvoorbeeld van Google of Microsoft. Hiermee genereer je een zescijferige code die je na het inloggen intypt in het ULCN-aanmeldvenster
  • Je privé e-mailadres. Heb je jouw privé e-mailadres geregistreerd in Account Services? Dan is dit adres direct beschikbaar als aanvullende factor. Je kunt het adres eventueel wijzigen onder het kopje 'Contactgegevens voor wachtwoordherstel'. Op dit e-mailadres ontvang je de zescijferige code die je moet invullen in het ULCN-aanmeldvenster nadat je bent ingelogd.

Meer informatie en een handleiding vind je op de helpdesk-portal of bekijk de instructievideo hieronder.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.