Universiteit Leiden

nl en

Fiscalisten in Trouw over potentiële belastingontwijking Cargill

Trouw onderzocht de fiscale positie van multinational Cargill. Haar conclusie? Cargill lijkt geen winstbelasting te betalen. Trouw vroeg hoogleraar belastingrecht Jan van de Streek en promovenda Josephine van der Have om uitleg. Van der Have hielp daarvóór ook bij het onderzoek.

Nieuwe route om belasting te ontduiken

In Trouw verschenen twee, aan elkaar gerelateerde, stukken over een nieuwe ‘route’, die multinational Cargill zou gebruiken ‘om belasting te ontwijken’. Cargill, een Amerikaanse onderneming, zou dat doen door middel van een fiscale structuur die door Nederland loopt. Het uiteindelijke resultaat van deze route is dat Cargill tussen 2019 en 2021 in Luxemburg geen belasting betaalde over de winst.

Een verklaring is er niet

Hoe dat kan en hoe het precies zit, is echter onduidelijk; openbare informatie biedt geen verklaring. De ontstane situatie is ‘zeer mysterieus’, zeggen Van de Streek en Van der Have in Trouw.

Wanneer Trouw Cargill vraagt om uitleg, neemt de multinational ‘een gesloten houding’ aan, een houding die Van der Have ‘niet heel erg verbaast’ (zie Trouw (€)). ‘[Van der Have] onderzoekt waarom het ene bedrijf een hogere belastingmoraal heeft dan het andere. ‘Het lijkt daarbij uit te maken of er veel direct contact is met consumenten. Die kunnen wegblijven als het bedrijf slecht in het nieuws is met belastingontwijking.’’ 

De totstandkoming van het onderzoek

Het artikel is het resultaat van lang spitten. Van der Have heeft de betrokken journalist de afgelopen maanden ondersteund bij zijn onderzoek. Die ondersteuning gaf zij binnen het onderzoeksproject ‘Fiscale Transparantie’ van de afdeling Belastingrecht. Via het project kunnen journalisten in contact komen met Leidse onderzoekers om zo fiscaaltechnische materie te duiden.

Impact: vragen Europese Commissie

Paul Tang, Europarlementariër namens de PvdA, liet op Twitter gelijk weten dat de artikelen in Trouw voor hem reden zijn om vragen te stellen aan de Europese Commissie om de kwestie te onderzoeken en tegen te gaan (zie Trouw (€)). Hij tweette: ‘Het is verbijsterend om te lezen dat op voor iedereen mysterieuze wijze de belasting naar nul kan krijgen.’ 'Cargill misbruikt internationale belastingregels. Dus stel ik vragen aan de Europese Commissie om dit te onderzoeken en tegen te gaan.' 

Tang, naar eigen zeggen ook wel bekend als ‘activist in pak’, ‘doet vaker op Europees niveau voorstellen om bedrijven zwaarder te belasten’, licht Van der Have telefonisch toe.

Meer weten over de kwestie?

 

Bezoek ook de onderzoekspagina van het onderzoeksproject ‘Fiscale Transparantie’, dat op zijn beurt valt onder het onderzoeksprogramma Grenzen van Fiscale Soevereiniteit van de Afdeling Belastingrecht: Onderzoekspagina Fiscale Transparantie.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.