Universiteit Leiden

nl en

Fenna Poletiek bij Postbus71 over bewustzijn, efficiëntie van taal, en het leren van een programmeertaal

Leiden was in 2022 de Europese Stad van de Wetenschap. Omdat wetenschap toegankelijk moet zijn voor iedereen, kunnen burgers sindsdien via Postbus 71 vragen stellen aan wetenschappers. Fenna Poletiek beantwoordde vragen over bewustzijn, de efficiëntie van taal en hoe je het beste een programmeertaal kunt aanleren. Lees ook haar opiniestuk in Trouw over machtsmisbruik.

Postbus 71

In korte videofragmenten beantwoordt Fenna Poletiek onder andere de burgersvragen 'Zijn alle talen even efficiënt?' en 'Zit mijn bewustzijn in het voorste deel van mijn hersenen?'. Zie Postbus 71 voor de antwoorden.

Zit mijn bewustzijn in het voorste deel van mijn hersenen?

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Werkbereidheid neemt niet af door basisinkomen
Lees meer over 'Werkbereidheid neemt niet af door basisinkomen' van Fenna Poletiek, Erik de Kwaadsteniet en Bastiaan Vuyk (niet op foto).

Trouw

Machtsmisbruik komt veel voor in wetenschappelijke en culturele organisaties. 'De schade van machtsmisbruik ontstaat doordat macht niet wordt gebruikt voor wetenschappelijke of culturele, maar voor persoonlijke doelen', zegt Fenna Poletiek in een opiniestuk in Trouw. 'Het mechanisme is steeds hetzelfde: de hogergeplaatste in de hiërarchie zendt het bericht uit: ik heb jou in de hand. Machtsmisbuik kan op zichzelf zonder aanwijsbaar voordeel voor de machtsmisbruiker al een emotionele behoefte bevredigen en werkt dus belonend.' Poletiek maakt de vergelijking met het dierenrijk waarin dieren macht ook inzetten voor persoonlijk gewin. 'Menselijke leiders moeten die neiging juist onderdrukken.'
Een wijze organisatie is alert op het dier in de menselijke leider

 

Eerder in de media

Leidsch Dagblad

Moet de overheid de burgers een basisinkomen verstrekken, of niet? 
PDF Leids psychologisch onderzoek: Wie verzekerd is van inkomen, is gemotiveerder voor werk (€, 26 januari)

Leidsch Dagblad

De angst dat de invoering van een basisinkomen werknemers lui maakt, is ongegrond, blijkt uit het onderzoek.
Onderzoek Universiteit Leiden: Werknemers met basisinkomen zoeken werk dat bij ze past

NRC

Wat is een effectieve vaccinatiecampagne? De maatschappelijke druk om te vaccineren heeft zijn eigen tegendruk opgeroepen. 'Overtuig met persoonlijke verhalen', adviseert Fenna Poletiek Fenna Poletiek in een ingezonden brief in NRC. 
'Overtuig' met persoonlijke verhalen (4 december 2021)

NRC

Lees over de menselijke maat in de Franse politiek. Fenna Poletiek koppelt haar Franse familiegeschiedenis in Amiens aan de actualiteit van de Franse verkiezingsstrijd. Ze schetst en passant de sociale verhoudingen in Frankrijk en blikt vooruit. 
'Macron, laat de elite los' (€, 6 mei 2017)

Fenna Poletiek (midden) in Amiens, geflankeerd door twee Amieneze vriendinnen uit 1970

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.