Thuiswerken
Als je werk het toelaat, dan kun je voor een deel thuiswerken en voor een deel op de universitaire locaties. Hoe deze combinatie van thuiswerken en op de universiteit werken er precies uitziet voor jou, hangt af van jouw eigen werkzaamheden en situatie en die van je team. Het vraagt om oplossingen op maat.
Let op: voor jouw organisatieonderdeel gelden mogelijk andere afspraken. Selecteer je eenheid in het uitklapmenu bovenaan deze pagina om informatie (indien beschikbaar) van jouw organisatieonderdeel op te halen.
Overleg met je leidinggevende
Thuiswerken is geen wettelijk recht en niet alle functies zijn geschikt voor thuiswerken. Wil je deels thuiswerken, dan bespreek je je wensen en de mogelijkheden met je leidinggevende. Met hem of haar maak je heldere afspraken over de voorzieningen, de verdeling van thuis- en op kantoor werken en de manier van samenwerken.
Voorwaarden
Medewerkers die tenminste één dag in de week structureel kunnen thuiswerken:
- hebben een functie waarbij het werk het toelaat dat zij thuiswerken,
- zijn minimaal 40% van hun werktijd op kantoor.
Thuiswerkvergoeding
De thuiswerkvergoeding bestaat uit twee componenten: € 2 per thuiswerkdag en € 25 per maand internetvergoeding.
Of je in aanmerking komt voor een thuiswerkvergoeding en hoe je kunt regelen dat je de vergoeding ontvangt, lees je op de pagina Thuiswerkvergoeding.
Aanvullende afspraken Faculteit der Rechtsgeleerdheid
Binnen de Faculteit der Rechtsgeleerdheid zijn er een aantal aanvullende afspraken gemaakt als het gaat om het hybride werken en het aanvragen van de thuiswerkfaciliteiten.
Hybride werken
Het kalenderjaar 2022 staat in het teken van een transitiefase waarin we ervaringen op gaan doen op het gebied van hybride werken. Dat is deels werken vanuit huis en deels op de faculteit. Om dit mogelijk te maken geven we gefaseerd laptops uit waarmee we de desktops vervangen. Ook richten we op de faculteit laptopwerkplekken in en kunnen er faciliteiten aangevraagd worden voor het thuiswerken.
- Vanaf 1 januari 2022 kun je zowel een vaste reiskostenvergoeding en thuiswerkvergoeding ontvangen. Dit wordt berekend op basis van het door jou ingevulde reisrooster (aantal reisdagen) in het Serviceplein. Ook de internetvergoeding is voortaan gekoppeld aan het ingevulde reisrooster.
- Laptop: standaard wordt vanuit de Faculteit voorzien in een 15.6 inch laptop. Het ISSC heeft andere laptops in het assortiment. Aanschaf van deze laptops is mogelijk, waarbij de meerprijs op rekening van het instituut is.
- Standaard is de laptop managed of semi-managed door het ISSC. Installatie van software programma’s verloopt hetzelfde als op de desktop. Eigen programma’s kunnen (na een eventuele security check) op aanvraag worden geïnstalleerd.
- Alle werkplekken op de faculteit worden standaard voorzien van een dockingstation en twee monitoren. Uitzondering hierop zijn werkplekken van functies waarbij een vaste desktop benodigd is.
- Secretariaten, studieadviseurs en leden van het crisisteam kunnen een mobiele telefoon aanvragen.
- De telefoons (standaard telefoons van het ISSC zijn (Samsung Galaxy A52 4G DS 128 GB EE (Dual SIM, zwart) en Apple iPhone SE-220 new generation) voor medewerkers anders dan bovengenoemde categorieën is aanschaf van mobiele telefoons alleen mogelijk op rekening van het instituut.
Thuiswerkfaciliteiten
- Wil je voor thuiswerken meubilair in bruikleen aanvragen? De universiteit voorziet standaard in een – refurbished of tweedehands – bureau en bureaustoel. Ga naar het Serviceplein en kies voor meubilair aanvragen. Bij uitdiensttreding kunnen deze weer ingeleverd of overgenomen worden.
- Vanuit de faculteit zijn aanvullende afspraken gemaakt voor het aanvragen van ICT-middelen. Alle ICT-middelen (monitoren etc. voor de thuiswerkplek) kun je aanvragen bij beheer-ICT@law.leidenuniv.nl.
- Standaard wordt in één en los toetsenbord en muis voorzien (en indien nodig een monitor en replicator). Wanneer een tweede monitor thuis gewenst is kan dit worden aangeschaft op rekening van het instituut. Vanuit duurzaamheidsoverwegingen wordt er niet voorzien in een printer thuis.
Meer informatie over de richtlijnen van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid vindt u in onderstaande Quick Reference Card. (Klik om te openen)
Heb je nog vragen over de uitgangspunten, je werkplek op de faculteit of het werken met de laptop? In de onderstaande FAQ geven we antwoord op veel gestelde vragen.
De werkplek op de faculteit
Iedere werkplek binnen de Faculteit is voorzien van een in hoogte verstelbaar bureau en Arbo-conforme bureaustoel. Vaste desktops worden gefaseerd vervangen door laptopwerkplekken. Deze werkplek bestaat uit twee monitoren – waarvan een met ingebouwde dockingstation om je laptop op aan te sluiten – een los toetsenbord en muis en vaste telefoon.
Ja, dat kan. Als je eigen laptop beschikt over een USB 3- of USB C- aansluiting kan deze worden aangesloten op de laptopwerkplek.
Ja, dit kan met alle managed en semi-managed laptops van ISSC die verbonden zijn met het netwerk NUWD-laptop. Vanuit huis is dit mogelijk met EduVPN. Hiermee kun je thuis werken alsof je op de universiteit bent. Lees: Maak veilig verbinding met het universitaire netwerk met de nieuwe versie van eduVPN netwerk.
Om het flexibel werken op locatie en vanuit huis te kunnen faciliteren gaat het ISSC ervan uit dat iedere medewerker op termijn beschikt over een laptop. Wil je toch liever werken achter een desktop of werk jij – bijvoorbeeld vanwege jouw functie – altijd op één vaste plek, waardoor je geen laptop nodig hebt? Meld dit dan bij je Instituutscoördinator.
Ja, dat kan. Alle laptops zijn voorzien van een geïntegreerde camera. In principe kun je dus overal waar internetverbinding is digitaal overleggen. Houd hierbij rekening met je collega’s op je kamer.
Ja, als je laptop verbonden is met het netwerk van de universiteit kun je op dezelfde wijze printen als op de vaste desktop. Lees hier hoe je dat doet in kopiëren en printen
Wanneer je jouw laptop meeneemt naar de faculteit zijn er verschillende netwerkkoppelmethodes:
- Via wifi: een laptop van de faculteit zal in een universitair gebouw automatisch contact maken met een wifi-netwerk dat de virtuele schijven aanbiedt zoals dat ook op een vaste pc gebeurt. Dus zonder tussenkomst van Remote werkplek/Citrix;
- Via het vaste netwerk (direct met een netwerk kabel of via een portreplicator): Hier wordt nog aan gewerkt door het ISSC. Info volgt wanneer ISSC deze mogelijkheden beschikbaar stelt.
Het wifi-netwerk heeft alle aandacht van het ISSC, maar verbeteringen gaan nog wel even duren (nog geen planning bekend). Er is een inventarisatie van wifi-dekking in het KOG en de Oude Sterrewacht gedaan. Naast dekking gaat het ook om capaciteit van de access points. Het kan zijn dat deze bijgeplaatst of geüpgraded moeten worden. Het ISSC is bezig met het oplossen van deze problematiek en heeft tevens aandacht voor de nodige security aspecten. Als alternatief wordt gekeken naar het veilig aansluiten van laptops op het vaste netwerk via een netwerkkabel of portreplicators. Laptops hebben dan geen wifi nodig.
Om flexibel te kunnen werken, is het belangrijk je laptop altijd met je mee te nemen. Het is daarom ook de bedoeling dat je je laptop aan het einde van de werkdag mee neemt naar huis. Mocht je de volgende dag dan thuis aan het werk willen gaan dan hoef je geen gebruik te maken van je privélaptop.
Laptops vervangen gefaseerd de desktops en er worden laptopwerkplekken ingericht. Vraag bij jouw instituutscoördinator wat de laatste stand van zaken is.
Uitgangspunten thuiswerken en laptopuitgifte
Het thuiswerkbeleid is als volgt: iedereen met een (som van) dienstverband(en) van 0,5 fte of meer, met een functie waarbij thuisgewerkt kan worden, kan in overleg met de leidinggevende minimaal één dag in de week werken vanuit huis. In dat geval kunnen voorzieningen beschikbaar worden gesteld. Samenwerking en binding binnen teams is belangrijk. Het uitgangspunt is dat een medewerker minimaal 40% van het dienstverband of minimaal twee dagen aanwezig is op de faculteit.
- De universiteit voorziet standaard in een – refurbished of tweedehands – bureau en bureaustoel. Ga naar het Serviceplein en kies voor meubilair aanvragen. Bij uitdiensttreding kunnen deze weer ingeleverd of overgenomen worden.
- Vanuit de faculteit zijn aanvullende afspraken gemaakt voor het aanvragen van ICT-middelen. Alle ICT-middelen (monitoren etc. voor de thuiswerkplek) kun je aanvragen bij beheer-CT@law.leidenuniv.nl.
Secretariaten, studieadviseurs en leden van het crisisteam kunnen een mobiele telefoon aanvragen. De aanschaf van mobiele telefoons (standaard telefoons van het ISSC zijn Samsung Galaxy A52 4G DS 128 GB EE (Dual SIM, zwart) en Apple iPhone SE-220 new generation) voor medewerkers anders dan bovengenoemde categorieën is aanschaf van een mobiele telefoon alleen mogelijk op rekening van het instituut.
Ja, dat is mogelijk. De standaard telefoons van het ISSC (Samsung Galaxy A52 4G DS 128 GB EE Dual SIM, zwart en Apple iPhone SE 64GB 2020, zwart) ondersteunen twee nummers. De Samsung heeft ruimte voor 1x Micro SD, 2x nano simkaart. De Apple heeft 1 slot voor een normale nano simkaart en de mogelijkheid om een e-sim (elektronische simkaart). Geef bij je aanvraag aan indien een dual sim gewenst is. Overleg met je leidinggevende of je in aanmerking komt voor een smartphone.
Leenlaptops worden binnenkort omgezet naar werklaptop. Deze worden weer ingeleverd bij uit dienst treding.
Ja, de laptop is persoonsgebonden. Deze blijft in eigendom tot het moment van uitdiensttreding. Dan moet de laptop weer worden ingeleverd. Bij het ophalen van de laptop worden je gegevens geregistreerd.
Werken met de laptop
Standaard wordt de 15,6” laptop uitgegeven. Wil je liever een andere laptop? Het ISSC heeft andere laptops in het assortiment. De meerprijs van de laptop komt dan op rekening van het instituut. Aanvragen via ICT-beheer@law.leidenuniv.nl
Ja, op het standaard model laptop kan in principe alle software draaien.
Ja, speciale software moet opnieuw aangevraagd worden bij een nieuwe desktop of laptop. Het is helaas niet mogelijk om dit op een andere wijze te organiseren. Software kan aangevraagd worden voor op de laptop als niet meer op een desktop gewerkt wordt. Dus geen twee licenties per persoon.
Wanneer je verbonden bent met het netwerk van de universiteit (NUWD-laptop) kun je direct bij al je virtuele schijven en software programma's (indien aangevraagd, want dan staan ze gewoon op de laptop) Voor thuis werken is inmiddels EduVPN voor alle medewerkers beschikbaar. Nadat dit op de (managed) laptop van de faculteit is geïnstalleerd zijn de virtuele schijven P, J etc. direct (dus zonder Remote werkplek/Citrix) bereikbaar.
Nee, het is helaas niet mogelijk om laptops over te nemen van de universiteit. Dit heeft te maken met verschillende security-, software- en belastingtechnische aspecten.
Mocht je nog vragen hebben over het bovenstaande, neem dan contact op met je instituutscoördinator.