Universiteit Leiden

nl en

10 -12 juni Visitatie Onderwijs

22 mei 2024

Eens per zes jaar beoordeelt een panel onafhankelijke deskundigen (visitatiecommissie) of onze opleidingen voldoen aan de wettelijke kwaliteitseisen. Van 10 – 12 juni is het zover en bezoekt een externe visitatiecommissie de bachelor- en masteropleidingen  Rechtsgeleerdheid, Fiscaal en Notarieel Recht, en de masteropleidingen Jeugdrecht en Law & Society.

Voorbereiding
Ter voorbereiding op de visitatie hebben de opleidingen een zelfevaluatierapport opgesteld met daarin ook een bijdrage van studenten (het studenthoofdstuk). Om tot haar beoordeling te komen, zal de commissie ook gesprekken voeren met achttien verschillende panels. Die bestaan uit het opleidingsmanagement, studenten, docenten, leden van de examencommissie en alumni. Het onderwijsbestuur is al geruime tijd bezig dit alles samen met de afdeling Onderwijsbeleid voor te bereiden.

Uitnodiging
Na alle panels te hebben gesproken, presenteert de commissie op woensdag 12 juni om 17.30 haar voorlopige bevindingen in de Telderszaal van het Academiegebouw met aansluitend een receptie.  Iedereen is voor beide van harte uitgenodigd!

Ook iets te delen over onze opleidingen?
Heb je een vraag over de visitatie, stel deze dan aan VisitatieJuridischeOpleidingen2024@law.leidenuniv.nl. Zit je niet in een van de panels, heb je geen bijdrage geleverd aan het studenthoofdstuk en wil je toch iets delen met de commissie over een van de opleidingen? Dan kun je tot twee dagen voor het bezoek een bericht aan de visitatiecommissie sturen. Deze is bereikbaar via het e-mailadres info@hobeon.com. Gebruik als onderwerp van je e-mail ‘Reactie t.b.v. opleidingsbeoordeling’. Vermeld in je e-mail ten minste je naam, de naam van de betreffende opleiding en universiteit en wat je wilt delen met de visitatiecommissie.

Meer weten?
Wil je meer weten over de visitatie, kijken dan hier voor het programma en de samenstelling van de commissie en hieronder voor meer vraag- en antwoorden over de visitatie en accreditatie.

FAQ accreditatie en visitatie

Accreditatie is een keurmerk voor de kwaliteit van een opleiding. Zoals je je auto ieder jaar moet laten keuren, zo moeten ook de opleidingen eens in de zes jaar door een keuringsdienst worden beoordeeld (‘geaccrediteerd’). 0p 31 januari 2025 verloopt de huidige accreditatie van de juridische opleidingen aan onze faculteit en op 1 oktober 2025 die voor de masteropleiding Law & Society.

De hele visitatie van voorbereiding tot en met de begeleiding wordt uitgevoerd door het onderwijsbestuur (vice-decaan Onderwijs en de opleidingsdirecteuren) en afdeling Onderwijsbeleid. Je kunt vragen over de visitatie stellen via: VisitatieJuridischeOpleidingen2024@law.leidenuniv.nl

Dat is de NVAO, de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie. Dit is een onafhankelijk accreditatie-orgaan dat medio 2002 is opgezet om zorg te dragen voor de accreditatie van Hoger Onderwijs Opleidingen. De leden ervan worden door de minister benoemd en ontslagen.

Nee, dit gebeurt door een onafhankelijk panel van deskundigen, dat de opleidingen van 10-12 juni aanstaande bezoekt (visiteert). Deze visitatiecommissie spreekt gedurende drie dagen met studenten, docenten, opleidingsmanagement, de examencommissie en alumni en legt haar bevindingen in een visitatierapport neer. Via het College van Bestuur gaat dit rapport vervolgens naar de NVAO, die dan zowel deze bevindingen toetst als de wijze waarop de visitatiecommissie haar beoordeling heeft uitgevoerd. Als beide goedgekeurd worden, wordt de accreditatie verstrekt.

 

De eisen die aan de opleidingen worden gesteld zijn neergelegd in een beoordelingskader (het Beoordelingskader voor de beperkte opleidingsbeoordeling van de NVAO). Opleidingen worden aan de hand van vier standaarden beoordeeld: 1) beoogde leerresultaten, 2) onderwijsleeromgeving, 3) toetsing en 4) gerealiseerde leerresultaten. Op iedere standaard krijgt de opleiding het oordeel ‘voldoet’, ‘voldoet ten dele’ of ‘voldoet niet’. Op basis daarvan komt er ook een eindoordeel van de opleiding in haar geheel: ‘positief’, ‘positief onder voorwaarden’ of ‘negatief’. ‘Positief onder voorwaarden’ houdt in dat de opleiding door middel van een hersteltraject van maximaal twee jaar de kans krijgt om zich te verbeteren.

Die zijn zeer groot. Een opleiding die niet geaccrediteerd wordt, verliest namelijk het recht op bekostiging, het recht om eerstejaars aan te nemen en het recht om diploma’s en graden te verlenen. Bovendien heeft een student die een opleiding volgt die niet is geaccrediteerd, geen recht op studiefinanciering.

De opleidingen schrijven voorafgaand aan het bezoek een zelfevaluatie, waarin ze de opleiding beschrijven en een analyse geven van de sterke punten en de punten waarbij er ruimte is voor verbetering. Daarbij moeten de opleidingen ook laten zien dat zij openstaan voor ontwikkelingen in de buitenwereld, feedback van studenten en docenten en aanpassingen maken als daartoe aanleiding is.

Vervolgens moeten er panels (in dit geval 18) samengesteld worden die van 10 t/m 12 juni in gesprek zullen gaan met de commissie, worden alle betrokkenen goed geïnformeerd en moeten alle praktische zaken, rond de dagen dat de commissie hier is, worden geregeld.

 

De commissie bestudeert de door ons aangeleverde zelfevaluaties en toetst tijdens haar bezoek of de weergave in de zelfevaluaties zich weerspiegelt in de gesprekken die ze voert met betrokkenen. Verder bekijkt zij van een selectie van vakken al het onderwijsmateriaal, toetsopgaven met toetsmatrijzen en antwoordmodellen, vakbeschrijvingen en Brightspace-omgevingen. Ook toetst ze aan de hand van steekproeven of het niveau van de scripties hoog genoeg is.

De voorbereidingen voor de visitatie zijn al lange tijd gaande. De zelfevaluaties zijn afgerond en, samen met de scriptieselectie en het onderwijs- en toetsmateriaal van de vakkenselectie, ter beschikking gesteld aan de visitatiecommissie. Op dit moment worden alle panels geformeerd en van informatie voorzien. Na de visitatie in juni verwachten we het conceptrapport van de commissie  aan het einde van de zomer te ontvangen. De commissie zal ons direct op de laatste dag van de visitatie een mondelinge en openbare terugkoppeling geven van haar bevindingen.

De visitatie en accreditatie zijn onvermijdelijk, net zoals we ons aan alle criteria uit het NVAO-kader te houden hebben. Het is een manier om verantwoording af te leggen over de besteding van onderwijsgelden en een gelegenheid om eens in de zoveel jaar met elkaar stil te staan bij de doelstellingen van de opleidingen, onze didactische visie daarop en de kwaliteit en uitvoering van het onderwijs. Door de drukke werkzaamheden van iedereen kan dat er makkelijk bij inschieten. Dat neemt niet weg dat bij een visitatie en accreditatie veel (administratief) werk komt kijken. Wij proberen de wetenschappelijke staf en studenten zo min mogelijk met dit gehele proces te belasten, maar jullie zijn cruciaal in het geven van een volledig en waarheidsgetrouw beeld van jullie opleidingen en vakken.

Vanzelfsprekend zal iedereen in de faculteit alles op alles willen zetten om alle juridische opleidingen en Law & Society opnieuw geaccrediteerd te krijgen. Als we ons daar gezamenlijk voor inzetten – zoals we ook de afgelopen maanden al hebben gedaan – kunnen we vol vertrouwen het eindoordeel van de commissie tegemoet zien.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.