Update faculteitsbestuur
De faculteit draait op volle toeren met onderwijsvernieuwingen, nieuwe opleidingen en impactvol, interdisciplinair onderzoek. Graag praten we de facultaire gemeenschap bij over wat er allemaal gebeurt binnen onze faculteit.
Financieel perspectief 2025
Vooralsnog is er niet veel duidelijk over de voorgestelde bezuinigingen vanuit het kabinet. Het CvB houdt de Leidse universitaire gemeenschap periodiek op de hoogte. Facultair liggen we op koers om de financiële uitdagingen het hoofd te bieden. Wel zal de faculteit ook de komende tijd de beschikbare middelen behoedzaam moeten blijven inzetten.
Onderwijsvernieuwing
Komend studiejaar wordt heel bijzonder. Dan gaan de breed voorbereidde herzieningen van de bestaande curricula en nieuwe opleidingen van start. Het getuigt van kracht, betrokkenheid, doorzettingsvermogen en passie voor het vak en de student om dit voor elkaar te krijgen. Onze grote waardering en dank gaan uit naar iedereen die dit mogelijk maakt en met hart en ziel werkt aan het toekomstbestendig maken van onze faculteit.
Zo gaat het nieuwe (Kernvisie) curriculum voor onze juridische bacheloropleidingen aankomend studiejaar van start! Een aantal belangrijke maatregelen is al eerder doorgevoerd, zoals de verplichte matching die in januari 2025 is ingegaan.
Binnen de master Rechtsgeleerdheid wordt op verschillende manieren gewerkt aan de innovatie van het onderwijs. Dit gebeurt onder andere met behulp van de Change Laboratories waarin docenten gezamenlijk werken aan een vernieuwde opzet van hun vakken. Ook binnen de bachelor Criminologie is de herziening van het onderwijsprogramma in volle gang. Aankomend studiejaar start de vernieuwde bachelor met vakken die meer zijn toegespitst op de behoeften van de criminologiestudenten.
Nieuwe opleidingen
Potentiële nieuwe studenten hebben op 1 maart tijdens de Bachelor Open Dag kennis gemaakt met onder meer de nieuwe bacheloropleiding Economie en Samenleving. Ook de nieuwe masteropleiding Economie van de Publieke Sector start in het nieuwe studiejaar. Deze opleiding biedt diepgaand inzicht in de economische aspecten van overheidsbeleid en publieke dienstverlening.
De bacheloropleiding Cybersecurity & Cybercrime is een nieuwe multidisciplinaire opleiding in Den Haag waarbij drie faculteiten (FGGA, FdR en FWN) betrokken zijn. Binnen onze faculteit dragen de afdelingen Criminologie, Strafrecht en eLaw bij aan de nieuwe opleiding. Studenten leren meer over de techniek achter cyberaanvallen, daders en slachtoffers, crisismanagement, strafrechtelijke aansprakelijkheid en digitale opsporing.
Werkgroep Keuzeonderwijs
De Werkgroep Keuzeonderwijs werkt hard aan de doorontwikkeling van ons keuzeonderwijs. De eerste resultaten worden zeer binnenkort verwacht. Vanaf het collegejaar 2027-2028 zal in het vijfde semester van onze opleidingen ruimte bestaan voor het volgen van minoren. Om dit mogelijk te maken schalen we de huidige keuzevakken af. Tegelijkertijd werken we gefaseerd toe naar een aantrekkelijk en samenhangend minorenaanbod voor zowel studenten van onze eigen faculteit als ook daarbuiten. De Werkgroep Keuzeonderwijs ontwikkelt hiervoor een governancemodel waarmee minoren worden getoetst aan de hand van vooraf vastgestelde criteria. Het belangrijkste hierbij is dat de minoren aantrekkelijk moeten zijn voor de student en studenten in staat stellen hun kennis te verbreden en te verdiepen.
Afschaffing deeltijdonderwijs
Besloten is om vanaf academisch jaar 2026-2027 onze opleidingen niet langer in een deeltijdvariant aan te bieden. Alle betrokkenen zijn hier inmiddels van op de hoogte gesteld en promotieactiviteiten zijn gestopt. In de aanloop naar collegejaar 2026-2027 ontwikkelen we een beleid voor studenten die als gevolg van individuele omstandigheden niet volledig aan het voltijdonderwijs kunnen deelnemen.
Laat je stem horen!
Van 6 mei tot en met 20 mei vindt het tweejaarlijks Werkbelevingsonderzoek (voorheen medewerkers tevredenheidsonderzoek) plaats. Dit is hét moment om je stem als medewerker te laten horen. Met het beantwoorden van de vragen, lever je feedback over jouw beleving, tevredenheid en welzijn als medewerker. We nodigen je graag uit hieraan deel te nemen.
In april ontvang je daarnaast een vragenlijst over ‘Slimmer digitaal samenwerken’. Dit onderzoek is onderdeel van een project ter bevordering van de werkbalans. Het is dus belangrijk om ook hierover jouw mening te geven.
Dit geldt ook voor de aankomende faculteitsraadverkiezingen. Bekijk of je zelf in de medezeggenschap wilt plaatsnemen (dat kan nog tot 9 april) of stem op degene die jou het beste vertegenwoordigt (van 12 tot en met 15 mei). Een sterke medezeggenschap helpt om verder te bouwen aan een prettige, stimulerende en (sociaal) veilige werkomgeving binnen de universiteit en de faculteit.
Iedereen welkom
We plannen als faculteitsbestuur inloopsessies voor informele contactmomenten waarbij iedereen welkom is. Mocht je naar aanleiding van deze update vragen hebben of eerder een afspraak willen maken? Neem dan contact op met het faculteitsbestuur via de bestuurssecretaris.
Het faculteitsbestuur,
Suzan Stoter, Jan Crijns, Gertjan Boshuizen en Roel Kwast