Universiteit Leiden

nl en

Kilometervergoeding

Doordat de Belastingdienst de fiscale mogelijkheden van reiskostenvergoeding heeft beperkt, is het in de periode 22 september - 31 december 2020 niet toegestaan om (aanvullende) kilometervergoeding aan te vragen. Vanaf 1 februari 2021 mag je voor daadwerkelijke reisdagen wél weer kilometervergoeding aanvragen.

Wat houdt (aanvullende) kilometervergoeding in?

Als je kilometervergoeding aanvraagt via het keuzemodel, krijg je niet je volledige reiskosten vergoed, maar door de inzet van je bruto-inkomen, je vakantie- of je eindejaarsuitkering profiteer je van fiscaal voordeel. 

Vanaf 1 februari mag je weer kilometervergoeding aanvragen. Deze wordt dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021 berekend. 

Aan welke voorwaarden moet je voldoen om kilometervergoeding aan te mogen vragen?

 • Je kunt je aanvraag indienen tot uiterlijk 30 november. 
 • Ben je een nieuwe medewerker en ben je vóór 1 november in dienst gekomen? Dan geldt als ingangsdatum de datum van indiensttreding. Treed je op of na 1 november in dienst? Dan kun je vanaf 1 februari volgend jaar meedoen met het Keuzemodel Arbeidsvoorwaarden.
 • Je moet deze aanvullende vergoeding uit het keuzemodel ieder jaar opnieuw aanvragen.
 • Ontvang je al een vergoeding reiskosten woon-werkverkeer? Dan wordt deze in mindering gebracht op de fiscale vergoeding.

Hoeveel vergoeding je krijgt, is afhankelijk van het aantal kilometers en je daadwerkelijke reisdagen.

 • De vergoeding is € 0,19 per kilometer.
 • Jaarlijks kun je maximaal 214 reisdagen laten vergoeden.
 • De vergoeding wordt berekend op basis van het aantal kilometers tussen je woon- en werkadres en je daadwerkelijke reisdagen.
 • Als je al een vergoeding reiskosten woon-werkverkeer ontvangt, dan wordt deze in mindering gebracht op je fiscale kilometervergoeding.

Met behulp van de routeplanner van Routenet berekenen we de reisafstand tussen je woon- en werkadres.

Rekenvoorbeeld

Reis je 50 dagen in 2021? Dan is de vergoeding over 2021:
50 (dagen) x aantal km (heen en terug) x € 0,19.

Is je reisafstand (enkele reis) meer dan 75 km? Dan volgt een nacalculatie van de vergoeding. Als je te veel hebt ontvangen, wordt dit bedrag verrekend.

Meld structurele wijzigingen in het kilometers dat je reist via het PSSC Servicepunt.

Woon je binnen een straal van 10 kilometer van je werk en wil je gebruikmaken van de kilometervergoeding via het keuzemodel?

 • Voer je daadwerkelijk gemaakte reisdagen na afloop van iedere maand in via Self Service > ‘Reizen en onkosten’. Raadpleeg de Quick Reference card - reiskosten declareren over hoe je je declaratie kunt indienen. Omdat je geen recht hebt op een tegemoetkoming in de reiskosten woon-werkverkeer komt uit de berekening in Self Service ‘Reizen en onkosten’ een bedrag van €0. Het systeem gebruikt je gegevens echter ook om de kilometervergoeding via het keuzemodel te berekenen.
 • Vraag vanaf 1 februari via het formulier in Self Service ‘keuzemodel’ de kilometervergoeding via het keuzemodel arbeidsvoorwaarden aan. Deze aanvraag hoef je maar eenmaal in te dienen. 

Woon je meer dan 10 kilometer van je werk? 

 • Declareer je daadwerkelijk gemaakte reisdagen na afloop van iedere maand via Self Service > ‘Reizen en onkosten’.
 • Vraag vanaf 1 februari via het formulier in Self Service ‘keuzemodel’ je aanvullende kilometervergoeding via het keuzemodel arbeidsvoorwaarden aan. Deze aanvraag hoef je maar eenmaal in te dienen. 

Reiskosten aftrekken via aangifte inkomstenbelasting

Reis je met openbaar vervoer? Dan mag je onder bepaalde voorwaarden een vast bedrag voor reiskosten aftrekken van je inkomen bij je belastingaangifte. Lees er meer over op de website van de belastingdienst.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.