Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Bibliotheca Enchusana

  • D.E. Wouts
Datum
dinsdag 13 juni 2023
Tijd
Bezoekadres
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. P.G. Hoftijzer
  • dr. M. Keblusek

Samenvatting

De Bibliotheca Enchusana of Librije (stadsbibliotheek) van Enkhuizen is een belangrijk boekhistorisch monument. De boekencollectie is al sinds het begin van de zeventiende eeuw gevestigd in de Westerkerk, waar de oorspronkelijke bibliotheekruimte en het meubilair volledig bewaard zijn gebleven. Ondanks het unieke karakter van de Librije was de geschiedenis van de bibliotheek tot voor kort nog grotendeels in nevelen gehuld. Zo bestond er bijvoorbeeld geen duidelijkheid over de stichter.

In dit proefschrift is de lange en rijke geschiedenis van de Librije gereconstrueerd. De bewaard gebleven boeken waren daarvoor de voornaamste bron. Elk boek is grondig geïnspecteerd en beschreven in een nieuwe wetenschappelijke catalogus. Daarnaast is er historisch onderzoek verricht in het oude kerk- en stadsarchief van Enkhuizen. Op deze manier konden belangrijke vraagstukken over de bibliotheek worden opgelost. Zo is aangetoond dat de Enkhuizer stadsarts en verzamelaar Bernardus Paludanus (1550-1633) gezien kan worden als de stichter van de Librije.

Daarnaast laat dit proefschrift zien dat de Librije en Enkhuizen nauw met elkaar verbonden zijn. De bloeiperiode van de stad valt precies samen met de opkomst en hoogtijdagen van de bibliotheek, gevolgd door een gezamenlijk verval in de achttiende eeuw. Mede dankzij de groeiende nationale aandacht voor cultureel erfgoed en lokale inspanningen heeft de Librije de tand des tijds doorstaan, waardoor de bibliotheek vandaag de dag een tijdscapsule is met een belangrijke museale functie.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

071 - 527 1521
nieuws@leidenuniv.nl 

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.