Universiteit Leiden

nl en
Medewerkerswebsite Archaeological Sciences

Organisatie

Bezuiniging Laaghangend fruit: wat betekent dit voor jou?

6 mei 2025

Begin januari schreef het College van Bestuur in zijn blog dat de eerste bezuinigingen van de universiteit gericht zijn op ‘laaghangend fruit’. Dit zijn besparingen die we relatief makkelijk en snel kunnen doorvoeren. Hiermee besparen we ongeveer 2 miljoen euro. De nadruk zal liggen op de eerste geldstroom – dit is de basisfinanciering en grootste inkomstenbron die de universiteit ontvangt van het Ministerie van OCW. Maar in tijden van bezuinigingen moeten we concernbreed kijken naar besparingsmogelijkheden. Onderstaande lijst met maatregelen die we nemen is besproken met decanen en bedrijfsvoerders. Hoewel het bij de aanpak rond laaghangend fruit niet om zozeer om financieel beleid gaat maar om een oproep aan de eenheden om bepaalde bestedingen aan te passen, is de medezeggenschap hierin meegenomen.

Minder inhuur externen

We kijken kritisch naar de inhuur van externen. Een belangrijke spelregel is de Roemer-norm: maximaal 10% van de personele lasten wordt dan ingevuld met inhuur van externe medewerkers.

Minder externe locaties/catering

Per 1 mei 2025 opent UFB een loket voor het reserveren van interne ruimtes in plaats van externe locaties. De eerste besparingen zijn al gerealiseerd door de strategische conferentie en een aantal workshops intern te huisvesten. Om inzicht te krijgen is bedrijfsvoerders en controllers gevraagd om te rapporteren op kosten voor externe locaties en externe catering.

Herziening openingstijden gebouwen

Aanvullend op afspraken uit 2025, moeten de kosten van de openstelling van gebouwen in 2026 verder dalen. We gaan de openingstijden van onze gebouwen daarom nog beter stroomlijnen. Belangrijke uitgangspunten hierbij: standaardisatie openingstijden onderwijsgebouwen, per stad een onderwijsgebouw langer open voor onderwijs en zelfstudieplekken, eventuele sluiting van bepaalde panden op vrijdag en gebouwen gaan in de zomer langer dicht: acht weken in plaats van zes weken.

Minder buitenlandse reiskosten

In de duurzaamheidsagenda is een vermindering van de ecologische voetafdruk met 25% in 2027 afgesproken. Na een dalende trend vlogen medewerkers in 2024 weer meer. Onder andere om meer transparantie te krijgen over geboekte vliegreizen, moeten medewerkers boeken via Uniglobe. Zo zijn ook de duurzaamheidsrapportages volledig en zijn reiskosten beter te monitoren.

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.