Universiteit Leiden

nl en
Pim Rusch

1K Z1E J3-bankjes bij Faculteit Geesteswetenschappen

De Universiteit Leiden wil een veilige en gezonde omgeving zijn voor alle medewerkers en studenten. Daarom zijn in een speciale actieweek rond zelfmoordpreventie verschillende activiteiten en lezingen georganiseerd. Ook zijn bij meerdere universiteitsgebouwen, waaronder bij de Faculteit Geesteswetenschappen, speciale bankjes geplaatst.

Bankjes voor een goed gesprek

De actieweek van de universiteit sluit aan bij de landelijke campagne IK Z1E J3 van Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Tijdens de actieweek zijn bij gebouwen van de Faculteit Geesteswetenschappen drie 1K Z1E J3-bankjes geplaatst. Deze bankjes zijn te herkennen aan een gouden plaquette met de tekst: ‘Een goed gesprek begint met iemand écht zien’. Hier kan even de tijd genomen worden voor elkaar, om te horen hoe het echt met iemand gaat. Decaan Mark Rutgers en studentassessor Nova Verkerk openden het eerste 1K Z1E J3-bankje in de binnentuin van het Huizingagebouw.

‘Ik heb het idee dat medewerkers en studenten erg geïsoleerd kunnen zijn en daardoor hun verhaal niet kwijt kunnen. Zelfdoding is niet iets waar je zo over praat’, zegt Rutgers bij de opening. ‘Ik hoop dat de bankjes door medewerkers en studenten worden gebruikt als herinnering om het gesprek hierover te beginnen. We leven in een tijd met veel vragen over zingeving. Dit is een bankje, geen stoel, dus praat met elkaar en kijk naar elkaar om. Durf dan ook aan te geven wanneer het niet goed met je gaat.’

Nova Verkerk sluit zich hierbij aan. ‘Ik hoop dat deze bankjes als aanzet dienen om echt te praten over hoe het gaat, zodat we de drempel verlagen om het te hebben over zelfdodingsgedachten. Wees ook niet bang om een open en eerlijk antwoord te geven op de vraag hoe het met je gaat, wanneer je niet lekker in je vel zit.’

Naast het bankje in de binnentuin van het Huizinga zijn er nog twee bankjes bij de gebouwen van Geesteswetenschappen voorzien van een plaquette. Deze bankjes zijn te vinden in de binnentuin van het Reuvens en de tuin bij de Vrieshof 4.

Andere activiteiten

Ook na de landelijke actieweek heeft de universiteit nog verschillende activiteiten op het programma voor medewerkers en studenten. Zo werken we er continu aan om geestelijke gezondheid onderwerp van gesprek te laten zijn. De komende periode staan de volgende activiteiten op de planning: 
 

  • Dit najaar organiseert de universiteit samen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie een webinar voor onder meer studieadviseurs, leidinggevenden en well-being officers. Het webinar behandelt de vraag hoe je anderen tot steun kan zijn en het gesprek kan openen. Meer informatie volgt binnenkort.
     
  • Als vervolg op de campagne biedt de universiteit een suïcidepreventietraining ‘Gatekeeper’ aan voor medewerkers en studentbegeleiders. Geïnteresseerden kunnen hun interesse aangeven via secretariaat@sea.leidenuniv.nl

Heb jij zelf hulp nodig?

Denk je aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfdoding helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch  via0800-0113. De gesprekken met 113 zijn anoniem en vertrouwelijk.   

Ben je in levensgevaar? Bel meteen 112. 

Wil je ergens anders over praten? Dan kun je terecht bij de studentenpsychologen. De studentenpsychologen bieden kortdurende begeleiding bij zowel studie- als persoonlijke problemen. Let op: voor diagnostiek of langdurige hulp dien je eerst contact op te nemen met je huisarts voor een verwijzing. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.