Universiteit Leiden

nl en

Incidentele vergoedingen

Naast de vergoedingen voor dienstreizen, woon-werkverkeer en verhuizen zijn er een aantal kleinere incidentele vergoedingen waar u mogelijk voor in aanmerking komt. U leest hier meer over de maaltijdvergoeding, de BHV-vergoeding en het vergoeden van een beeldschermbril.

1. Maaltijdvergoeding

Je kunt in aanmerking komen voor een maaltijdvergoeding bij een dienstreis, een zakelijke bespreking of overwerk. Werk je minstens twee uur over en voorziet de universiteit niet in een maaltijd? Dan kom je in aanmerking voor een maaltijdvergoeding bij overwerk van maximaal €23,71. Als je kosten maakt voor een maaltijd tijdens een zakelijke bespreking kun je deze declareren. Neem hier bij wel de normen van redelijkheid in acht. Je kunt de kosten van je maaltijd declareren via SAP Self Service.

De regels rond het declareren van maaltijden tijdens dienstreizen zijn anders. Meer informatie hierover vind je op de pagina dienstreizen.

2. BHV-vergoeding

Als bedrijfshulpverlener draag je een extra verantwoordelijkheid bovenop de verantwoordelijkheid van jouw reguliere functie. Je volgt een aantal oefeningen en daarvoor ontvang je jaarlijks een bruto vergoeding. Die kan oplopen tot € 320, als je minimaal 6 oefeningen bijwoont. In de volgende gevallen kom je daarnaast in aanmerking voor nog een extra vergoeding:

  • Ben je tevens ademluchtmaskerdrager? Dan ontvang je een extra bruto vergoeding van € 135 per jaar.
  • Ben je ploegleider bedrijfshulpverlening? Dan ontvang je een extra bruto vergoeding van € 120 per jaar.
  • Ben je vijf jaar lang onafgebroken bedrijfshulpverlener? Dan ontvang je een extra bruto vergoeding van € 220.

3. Beeldschermbril

Verricht je minimaal twee uur per dag beeldschermwerk? En kun je met een reguliere bril of lenzen het beeldscherm toch niet goed zien? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een tegemoetkoming in de kosten voor een beeldschermbril en vergoeding van de kosten van het oogonderzoek door de opticien.

Voorwaarden tegemoetkoming beeldschermbril en oogonderzoek

  • Het onderzoek van de opticien moet gericht zijn op de ogen in relatie tot beeldschermwerk. Normale oogcorrectiemiddelen worden niet vergoed.
  • De beeldschermbril moet worden aangeschaft bij een opticien.
  • Vergoeding totale bril is maximaal € 375,- (inclusief btw).
  • Je moet een originele factuur van de opticien overleggen, waarop staat dat het om een beeldschermbril gaat. Op de factuur staan de kosten van het oogonderzoek en de kosten van het montuur en glazen.
  • Factuur is uit hetzelfde jaar als het jaar waarin je de bril declareert.
  • Je kunt een keer in de drie jaar een tegemoetkoming vragen. 
  • Blijkt uit oogonderzoek door een opticien dat je eerder (dan na drie jaar) een nieuwe beeldschermbril nodig hebt? Dan kun je – als de opticien vindt dat dit vereist is – binnen drie jaar opnieuw om vergoeding vragen voor zowel beeldschermbril als het oogonderzoek. 

Bedrijfsarts

Een bezoek aan de bedrijfsarts is alleen nodig als de gevraagde vergoeding meer bedraagt dan de maximale € 375,-.  De bedrijfsarts moet dan schriftelijk verklaren dat die specifieke beeldschermglazen voor u noodzakelijk zijn. U neemt in dat geval de meest recente uitslag van de oogmeting door de opticien mee naar de bedrijfsarts. De verklaring van de bedrijfsarts voegt u toe aan uw declaratie.

Vergoeding aanvragen

Om de vergoeding aan te vragen, vult u het formulier beeldschermbril in. Daarbij voegt u de originele factuur toe. Op de factuur moeten de kosten van het oogonderzoek, het montuur en de glazen gespecificeerd zijn. U krijgt de vergoeding vervolgens uitbetaald bij uw salaris.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.