Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Vier eeuwen Nederlandse muziek: de negentiende (vanaf 1880) en vroege twintigste eeuw

Datum
dinsdag 7 februari 2023
Tijd
Bezoekadres
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

Van 24 januari t/m 14 februari verwelkomt Studium Generale i.s.m. Home Academy Leo Samama voor een reeks hoorcolleges over vier eeuwen Nederlandse muziek. 

In acht colleges van een uur neemt Samama ons mee langs de ontwikkelingen van de het einde van de Renaissance tot het begin van onze eeuw. Daarbij komen ook de maatschappelijke aspecten aan de orde die in ons land tot zo'n kenmerkend eigen muziekleven hebben geleid, met weinig belangstelling voor pracht en praal, maar niet minder allure. Niet zonder reden kwamen de familie Mozart en de jonge Beethoven naar de Nederlanden om te concerteren. In de achttiende eeuw eeuw was bovendien de Nederlandse muziekdrukkunst spraakmakend. 

In de negentiende eeuw zocht de burgerij naar de optimale beleving van muziek in opera en concertzaal. Vooraanstaande musici kwamen steevast naar ons land. Het Concertgebouw en haar orkest brachten vanaf 1888 een internationaal élan dat tot in onze dagen is voortgezet. En hoewel ook in de late twintigste en de vroege eenentwintigste eeuw de staat en de politiek een breed ontwikkelde muziekcultuur in alle lagen van de bevolking niet bepaald wenst te ondersteunen, staat het muziekleven hier te lande nog steeds bekend als vooruitstrevend en nieuwsgierig. 

Meer informatie en de mogelijkheid om u aan te melden vindt u op de website van Studium Generale.

Meer informatie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.