Universiteit Leiden

nl en

Office 365 en OneDrive

Via Office 365 en OneDrive kun je werken op allerlei plekken en op verschillende apparaten zonder dat je Remote Werkplek hoeft te gebruiken.

Toegang tot Office 365 via Office portal

Log in met <je eigen ULCN-gebruikersnaam>@vuw.leidenuniv.nl en je gebruikelijke wachtwoord op de Office portal.

Inloggen

Microsoft Authenticator downloaden en instellen

Nadat je gebruikersnaam en wachtwoord hebt ingevoerd in Teams, Office 365 en OneDrive, moet je je inlog bevestigen via de app Microsoft Authenticator. Hoe doe je dat?

Microsoft Authenticator instellen

De voordelen van het werken met Office 365:

 • Je kunt online werken met Office-toepassingen via de Office-portal of via apps op je smartphone of tablet.
 • Je slaat bestanden vanaf je universitaire werkplek veilig op in OneDrive.
 • Je hebt makkelijk toegang tot je bestanden. 
 • Je werkt eenvoudig online samen.

Gastmedewerkers krijgen niet automatisch toegang tot Office 365 en OneDrive. Vraag toegang aan via de helpdesk (toestel 8888).

Op de pc op je universitaire werkplek heb je via Microsoft Office toegang tot onder andere Word, Excel, Outlook en PowerPoint. Met Office 365 kun je gebruik maken van de universitaire OneDrive-opslag in de cloud. Met OneDrive zijn de bestanden die je nodig hebt, overal beschikbaar. 

Vanaf je universitaire werkplek kun je op twee verschillende manier werken in Office 365 en OneDrive:

 • Installeer Office 365 en OneDrive via Software Center (type "Software Center” in de de zoekbalk van Windows).
 • Open Office 365 vanaf je pc of laptop via de 'Start programma's (menu startknop).

Meer informatie en een stappenplan vind je in de helpdesk portal.

Altijd je documenten bij de hand hebben? Gebruik dan OneDrive. OneDrive maakt deel uit van je Office 365-account. OneDrive kun je openen:

 • Via een browser portal.office.com (inloggen met je universitair account: <je eigen ULCN-gebruikersnaam>@vuw.leidenuniv.nl en je gebruikelijke wachtwoord. Mogelijk heb je MFA/Authenticator nodig).
 • Of via Office-apps die je installeert op je pc, laptop, tablet of smartphone.

Meer uitleg vind je in de helpdesk portal: Veelgestelde vragen over OneDrive.

De voordelen van werken met OneDrive

Je bestanden zijn overal beschikbaar

 • OneDrive is het online alternatief voor je universitaire P-schijf. Met OneDrive kan je overal bij je bestanden, op meerdere apparaten, via een browser of via Office-apps.
 • Je kunt Office ook installeren op een privélaptop of desktop.

Ruime opslag en altijd backup

 • OneDrive biedt maar liefst 1 terabyte aan opslag in de cloud. Dat is aanzienlijk meer dan je via de meeste (commerciële of gratis) clouddiensten krijgt.
 • Over het tussentijds opslaan van bestanden hoef je je geen zorgen te maken. Op een laptop van de universiteit staat het ‘automatisch synchroniseren’ via OneDrive namelijk standaard aan: jouw bestanden worden dan vanzelf opgeslagen in de cloudomgeving. Werk je op een ander apparaat? Zorg dan dat de synchronisatie met OneDrive juist is ingesteld om geen werk te verliezen.
 • Uploaden van en downloaden naar OneDrive is gemakkelijk: vanuit Windows Verkenner of Finder (Mac) kun je een lokaal bestand oploaden. Ook kun je vanuit OneDrive bestanden downloaden om lokaal te gebruiken op je apparaat.

Goed beveiligd

 • Bestanden die je opslaat in OneDrive zijn beter beveiligd dan de meeste commerciële of gratis clouddiensten, zoals GoogleDocs of Dropbox. De universiteit heeft goede afspraken gemaakt met Microsoft over de veiligheid van gegevensopslag (zoals versleuteling, opslaglocatie, naleving AVG- en veiligheidseisen). 
 • Met MFA (multifactor-authenticatie) krijg je veilig online toegang tot je bestanden via de Office portal. Lees over online werken met Office 365 in de Office portal.

Het is ook mogelijk om specifieke Office-bestanden extra te beveiligen met gebruik van vertrouwelijkheidslabels

Gemakkelijk bestanden delen en samenwerken

 • Je kunt bestanden en folders in OneDrive delen met anderen, binnen en buiten de universiteit, mits de ander ook Office heeft. Je bepaalt zelf welke bestanden je deelt, en of anderen deze mogen bewerken of alleen lezen.
 • Wil je samen met iemand werken aan een bestand? Dat kan, als je bewerkingsrechten hebt toegekend. Met OneDrive heb je geen last van verschillende documentversies. De bestanden zijn altijd beschikbaar en actueel. Microsoft Teams is echter beter geschikt om als groep bestanden te bewaren en te bewerken.

Meer informatie over het gebruik van OneDrive vind je in de helpdesk portal: veelgestelde vragen over OneDrive. Lees daar ook de gebruiksvoorwaarden.

Zie ook: Veelgestelde vragen privacy en security.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.