Universiteit Leiden

nl en

Training

Een dag 'Slentertijd'

Datum
woensdag 15 mei 2024
Tijd
Bezoekadres
Oude Sterrewacht
Sterrenwachtlaan 11
2311 GW Leiden
Zaal
A0.006

Slentertijd, oftewel: hoe vermijd je de productiviteits-hack met mindfulness

Het CvB opende 2023 met de opmerking momenten van onze “downtime” (slentertijd) te bewaken. Onze omgeving is vaak druk en voor velen stressvol: ons systeem staat altijd aan. Dat geldt voor zowel docenten als studenten. De module "Slentertijd" vertrekt vanuit het idee dat er een andere houding nodig is om onze downtime te kunnen leren bewaken, zowel voor de klas als in ons dagelijks werkend bestaan. 

Net de academische vaardigheden die onze beroepspraktijk kenmerken, vergt het cultiveren van downtime training en oefening. Los gebaseerd op het Stressreductie-programma van Jon Kabat-Zinn staan we stil bij de handvaten die het vertragen (slenteren) mogelijk kunnen maken, waarbij we ingaan op en oefenen met het omgaan met stress en moeilijke gevoelens en met de algehele hectiek van ons academisch bestaan. De training heeft niet als “doel” om iets te bereiken, noch om de productiviteit te verhogen of te werken aan een betere balans tussen werk en privé (hoewel deze dingen kunnen gebeuren). Als bouwstenen voor het cultiveren van downtime komen onder meer aan bod: bewustwording van lichaam en de ademhaling, aandachtig luisteren, verbindend leiderschap.  

De module vindt bewust plaats tijdens kantooruren en staat open voor stafleden die geïnteresseerd zijn in cultiveren van momenten van aandacht, verstilling, verbinding en heling binnen onze dagelijkse academische praktijk. Eerdere ervaring met mindfulness of meditatie is niet nodig. 

Praktisch

Deze bijeenkomst vind plaats op woensdag 15 mei van 14:00 - 17:00 in de Oude Sterrewacht, kamer A0.006. De voertaal is Engels, tenzij de volledige staf Nederlandstalig is. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.