Universiteit Leiden

nl en

Leiderschap

Leergang Politiek-Bestuurlijke Sensitiviteit - Ambtelijk vakmanschap in context

De publieke zaak vraagt professionals die van veel markten thuis zijn. Ambtelijk vakmanschap gaat niet alleen om inhoudskennis, maar vooral ook om vaardig en effectief omgaan met de politieke kant van het werk.

Docent
Tonco Modderman  (Kerndocent)
Werkvorm
Individuele begeleiding
Leergang

Omschrijving

De publieke opinie, de politieke windrichting, de waan van de dag: u moet ze kunnen voorzien en doorzien en er goed mee om kunnen gaan om succesvol te zijn. Daarvoor is het belangrijk dat u weet wat uw positie is in het spel om de publieke zaak. Waar doet u het voor? Waar liggen uw drijfveren en hoe zet u uw kracht ten volle in? Hoe krijgt u dat ook van de andere spelers duidelijk? En hoe gaat u tenslotte die kennis van hoe het spel gespeeld wordt, gebruiken om zaken voor elkaar te krijgen? Deze leergang biedt u die kennis, het zelfinzicht en de essentiële vaardigheden. Goede intenties zijn immers niet genoeg, het draait om IMPACT!

U ontvangt na het volgen van de leergang het bijbehorende certificaat van het Centre for Professional Learning, Faculteit Governance and Global Affairs - Universiteit Leiden.

Programma

Het programma is interactief van opzet en biedt veel ruimte voor de eigen inbreng van deelnemers. Samen met de kerndocent Tonco Modderman geeft u als deelnemer het programma zelf vorm, op basis van een aantal basiselementen en een keuzemenu.

Er is plaats voor maximaal 12 deelnemers per lichting. Het programma beslaat in totaal zes dagen. Een tweetal dagen besteedt u aan een individuele casus uit uw eigen werk.

Voor de start voert u een online intakegesprek met de kerndocent om uw leerdoelen concreet te maken. Tijdens de leergang verwerft u feitenkennis, maar het grootste deel van de tijd oefent u met de vaardigheden om in uw werkpraktijk effectiever te zijn. Dit is dan ook geen klassieke leergang: er is veel aandacht voor leren "on the job" en live sessies worden aangevuld met een op maat online aanbod. Dat scheelt tijd en u leert er meer van. Uw tijdsinvestering moet immers lonen!

Wat het u oplevert

 • Het vergroten van uw creativiteit, ondernemende aanpak, doorzettingsvermogen en ontwerpvaardigheid om niet alleen te doorzien hoe het spel om de publieke zaak werkt, maar vooral zelf een impactvolle speler te worden.
 • Veel oefening in beïnvloeden van de relevante andere spelers, van bestuurders tot externe stakeholders. Tijdens adviesoefeningen kruipt u in de huid van anderen;
 • Leren door doen en werken aan de opgave waar u in uw werk voor staat, met hulp, advies en kansen om nieuwe dingen uit te proberen;
 • Uitbreiding van uw netwerk met betrokken mensen uit andere geledingen van het openbaar bestuur;
 • Ruime gelegenheid om uw eigen actuele vraagstukken in te brengen en van andere voorbeelden te leren,
 • Begrip voor wie de andere spelers zijn en wat hen beweegt;
 • Inzicht in nieuwe mogelijkheden om de uitkomst te beïnvloeden;
 • Grondig stilstaan bij uw rolopvatting en positie in het speelveld;

Kerndocent

De kerndocent is Tonco Modderman. Hij helpt de publieke zaak vooruit door publieke professionals te helpen effectiever om te gaan met de politiek bestuurlijke kant van hun werk. De afgelopen jaren werkte hij met duizenden deelnemers uit alle lagen van het Nederlandse openbaar bestuur.

Doelgroep

Werkt u als beleidsmedewerker, adviseur, projectleider of programmamanager bij Rijk, Provincie, Gemeente, ZBO of Waterschap, werkt u met hart en ziel voor de publieke zaak, heeft u minimaal 3 jaar ervaring en bent u op zoek naar meer impact op het spel om de publieke zaak? Doe dan mee en schrijf u in!

Data Leergang Ambtelijk Vakmanschap in een Politiek-Bestuurlijke Context

 • Donderdag 21 maart 2019
 • Donderdag 18 april 2019
 • Donderdag 16 mei 2019
 • Donderdag 13 juni 2019
 • Aanvullend 2 dagen onder begeleiding werken aan eigen casus

Data online intakegesprek

 • Vrijdag 15 maart 2019
 • Woensdag 13 maart 2019
 • Woensdag 20 februari 2019

Contact en vragen

Voor algemene vragen kunt u contact opnemen met het Centre for Professional Learning:
E: learning@fgga.leidenuniv.nl
T: 070 800 9504

Voor specifieke vragen over de inhoud en doelgroep van de leergang kunt u contact opnemen met Tonco Modderman:
E: mail@toncomodderman.nl
T: 06 1052 5034

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.