Universiteit Leiden

nl en

Hoe moeten we de verhoogde terrorismedreiging interpreteren?

Jelle van Buuren, universitair hoofddocent bij het Institute of Security and Global Affairs, vertelt bij NPO Radio 1 over de verhoogde terrorismedreiging en hoe we deze moeten interpreteren.

Volgens Van Buuren zat de opschaling van de terrorismedreiging in Nederland er al een tijdje aan te komen. Als je de optelsom bekijkt, is het volgens hem begrijpelijk dat tot deze actie is overgegaan. Hierin heeft de media een grote rol gespeeld, omdat verschillende platformen worden gebruikt om aanhangers tot actie te roepen. 'Dit heeft als gevolg dat er ook eenlingen zijn, en die vallen buiten wat wij een jihaddistisch milieu noemen. Dat zijn netwerken en verbanden die je goed in de gaten kan houden, maar dat geldt niet voor de eenlingen, die zijn lastig tijdig in beeld te krijgen' aldus Van Buuren. 

De opschaling van de terrorismedreiging moet daarom eerder worden gezien als een interne oproep, in plaats van dat wij als gewone burgers hier paniek van moeten krijgen. Het is geen advies aan burgers, want er zitten geen maatregelen aan verbonden, maar het heeft als functie om burgers te informeren over de dreiging die er is. De opschaling is dus eigenlijk een 'interne oproep aan alle mensen die bezig zijn met het bestrijden van terrorisme, om de focus heel goed te leggen op de dreiging uit de jihaddistische hoek.' vertelt Van Buuren. 

Beluister het hele fragment op de website van NPO Radio 1

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.