Universiteit Leiden

nl en

De omgekeerde lobby naar Amazon

Arco Timmermans, Universitair hoofddocent bij het Instituut Bestuurskunde, bespreekt bij Haagse Invloeden het nieuws dat Amazon lobbyisten de toegang tot het Europees Parlement is ontzegt, en praat over de mogelijkheden van een extraparlementair kabinet.

De lobbyisten van Amazon zijn vanaf eind februari de toegang tot het Europees Parlement ontzegd. Arco Timmermans ziet dit als een signaal: 'Het is een omgekeerde lobby, waarmee wordt aangekaart wat er mis is bij het bedrijf Amazon. Europarlementariërs proberen het onderwerp op de agenda te krijgen en hebben daar wat drukmiddelen bij nodig. Dat is dan het intrekken van zo'n pasje'. Volgens Arco is er wel vaker sprake van een cultuurverschil tussen grote bedrijven in de Verenigde Staten, zoals Amazon, en de manier waarop er in Europa en Brussel met elkaar gepraat en gelobbyd wordt. 

Europarlementariërs willen Amazon aansporen om meer naar de zaken binnen het bedrijf te gaan kijken. Arco is benieuwd of het signaal nu zou worden opgepakt. 'Als lobbyist kan je alsnog je verhaal kwijt. Er zijn altijd wel europarlementariers die met je in gesprek willen. Het is meer een statement.'

Luister het hele fragment op Spotify.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.