Universiteit Leiden

nl en

The Great Bake Off bij Pedagogische Wetenschappen - recepten

15 mei 2023

De eerste Great Bake Off van het Instituut Pedagogische Wetenschappen van 28 maart was een groot succes! Álle prachtige baksels werden door en voor onze collega's gebakken, geproefd en gekeurd onder het genot van een heerlijk kopje thee uit onze Hortus Botanicus.

Ricotta cake met frambozen en citroenroom

Marije Stoltenborgh won de eerste prijs met haar ricotta cake met frambozen en citroenroom! Bekijk het recept op Laura's Bakery ››

Shaza's walnotengebakjes

Shaza's walnotengebakjes


Dit heb je nodig

 • 1000g bloem
 • 4 eieren op kamertemperatuur
 • 200g boter op kamertemperatuur
 • 120 ml zonnebloemolie
 • 150g poedersuiker
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 1 zakje vanillesuiker
 • snufje zout
 • voedselkleurstoffen

Zo maak je het
In een kom klop je de boter samen met de eieren, vanillesuiker en gewone suiker. Voeg vervolgens de bloem toe en meng goed tot je een stevig en vochtig deeg hebt. Vorm vervolgens kleine balletjes deeg ter grootte van een walnoot en plaats ze in de mal die gebruikt wordt voor walnootgebakjes, die telkens verwarmd en met boter ingevet wordt. Vul ten slotte de walnootgebakjes met karamel of metslagroom.

Tip van de chef: Je kunt rozenwater toevoegen om een onderscheidende smaak aan het gebakje te geven.

Amandelcake met bosbessen en citroen van Stefanie


Dit heb je nodig

 • 150 gram boter, op kamertemperatuur + extra om in te vetten •
 • 190 gram fijne kristalsuiker
 • 2 citroenen, (2 eetlepels citroenrasp + 2 eetlepels sap)
 • 1 theelepel vanille- extract
 • 3 grote eieren
 • 90 gram zelfrijzend bakmeel
 • 1/8 theelepel zout
 • 110 gram amandelmeel
 • 200 gram blauwe bessen
 • 70 gram poedersuiker

Zo maak je het

1. Verhit de oven op 180 graden.

2. Vet een cakevorm van 11×21 centimeter in.

3. Doe de boter, suiker, citroenrasp, 1 eetlepel citroensap en de vanille in een kom van een standmixer met een bisschopshaak. Klop alles 3-4 minuten op hoge snelheid tot een luchtig beslag. Zet de snelheid naar halfhoog. Voeg steeds kleine porties geklopt ei toe en schraap de rand van de kom regelmatig schoon. Het beslag kan licht schiften, maar geen zorgen, het komt allemaal weer goed. Voeg het bakmeel met het zout en het amandelmeel in 3 porties toe. Spatel er tot slot met de hand 150 gram blauwe bessen door en giet het beslag in de cakevorm.

4. Bak de cake 15 minuten in de voorverwarmde oven en strooi dan de overgebleven blauwe bessen over de bovenkant. Zet hem nog 15 minuten in de oven totdat de bovenkant mooi goudbruin, maar nog niet gaar is. Dek de vorm losjes af met aluminiumfolie en bak de cake nog 25 tot 30 minuten tot hij gaar en gerezen is. Steek met een prikker in het midden van de cake: als hij er schoon uitkomt is hij gaar. Haal de vorm uit de oven en zet de cake in de vorm opzij om hem nog 10 minuten af te laten koelen, stort hem dan uit de vorm op een rooster en laat hem helemaal koud worden.

5. Maak intussen het glazuur. Roer in een kleine kom de overgebleven eetlepel citroensap met de poedersuiker door elkaar en klop het glad. Giet het glazuur over de cake en strijk het met een spatel erover uit: het sap van de blauwe bessen boven in de cake zal wat in het glazuur trekken: de cake ziet er dan nog mooier uit.

Een impressie van de Great Bake Off bij Pedagogische Wetenschappen

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.