Universiteit Leiden

nl en

Incidentele vergoedingen

Naast de vergoedingen voor dienstreizen, woon-werkverkeer en verhuizen zijn er een aantal kleinere incidentele vergoedingen waar je mogelijk voor in aanmerking komt. Je leest hier meer over de maaltijdvergoeding, de BHV-vergoeding, het vergoeden van een beeldschermbril en de tegemoetkoming vakbondscontributie.

Vergoeding beeldschermbril

Je vraagt een vergoeding beeldschermbril aan via het Serviceplein onder de tegel ‘Mijn personeelsmutaties’, ‘Vergoeding beeldschermbril’. Je krijgt de vergoeding uitbetaald bij je salaris.

Aanvragen via het Serviceplein

1. Maaltijdvergoeding

Je kunt in aanmerking komen voor een maaltijdvergoeding bij een zakelijke bespreking, een dienstreis of overwerk. Als je kosten maakt voor een maaltijd tijdens een zakelijke bespreking kun je deze declareren. Neem hierbij wel de normen van redelijkheid in acht. Je kunt de kosten van je maaltijd declareren via SAP Self Service.

Informatie over de regels rond het declareren van maaltijden tijdens dienstreizen vind je op de pagina dienstreizen.

Werk je minstens twee uur over en voorziet de universiteit niet in een maaltijd? Dan kom je in aanmerking voor een maaltijdvergoeding bij overwerk van maximaal €30,74. Meer informatie daarover vind je op de pagina over overwerkvergoeding.

2. BHV-vergoeding

Als bedrijfshulpverlener draag je een extra verantwoordelijkheid bovenop de verantwoordelijkheid van jouw reguliere functie. Je volgt een aantal oefeningen en daarvoor ontvang je jaarlijks een bruto vergoeding. Die kan oplopen tot € 320, als je minimaal 6 oefeningen bijwoont. In de volgende gevallen kom je daarnaast in aanmerking voor nog een extra vergoeding:

 • Ben je tevens ademluchtmaskerdrager? Dan ontvang je een extra bruto vergoeding van € 135 per jaar.
 • Ben je ploegleider bedrijfshulpverlening? Dan ontvang je een extra bruto vergoeding van € 120 per jaar.
 • Ben je vijf jaar lang onafgebroken bedrijfshulpverlener? Dan ontvang je een extra bruto vergoeding van € 220.

3. Beeldschermbril

Verricht je minimaal twee uur per dag beeldschermwerk? En kun je met een reguliere bril of lenzen het beeldscherm toch niet goed zien? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een tegemoetkoming in de kosten voor een beeldschermbril en vergoeding van de kosten van het oogonderzoek door de opticien.

Voorwaarden tegemoetkoming beeldschermbril en oogonderzoek

 • Het onderzoek van de opticien moet gericht zijn op de ogen in relatie tot beeldschermwerk. Normale oogcorrectiemiddelen worden niet vergoed.
 • De beeldschermbril moet worden aangeschaft bij een opticien.
 • Vergoeding totale bril is maximaal € 375,- (inclusief btw).
 • Je moet een originele factuur van de opticien overleggen, waarop staat dat het om een beeldschermbril gaat. Op de factuur staan de kosten van het oogonderzoek en de kosten van het montuur en glazen.
 • Factuur is uit hetzelfde jaar als het jaar waarin je de bril declareert.
 • Je kunt een keer in de drie jaar een tegemoetkoming vragen. 
 • Blijkt uit oogonderzoek door een opticien dat je eerder (dan na drie jaar) een nieuwe beeldschermbril nodig hebt? Dan kun je – als de opticien vindt dat dit vereist is – binnen drie jaar opnieuw om vergoeding vragen voor zowel beeldschermbril als het oogonderzoek. 

Bedrijfsarts

Een bezoek aan de bedrijfsarts is alleen nodig als de gevraagde vergoeding meer bedraagt dan de maximale € 375,-.  De bedrijfsarts moet dan schriftelijk verklaren dat die specifieke beeldschermglazen voor je noodzakelijk zijn. Je neemt in dat geval de meest recente uitslag van de oogmeting door de opticien mee naar de bedrijfsarts. De verklaring van de bedrijfsarts voeg je toe aan je declaratie.

Instructies voor de aanvraag van een tegemoetkoming of vergoeding lees je in het Kennisitem Vergoeding beeldschermbril.

4. Tegemoetkoming vakbondscontributie (Maand van de vakbond)

In de CAO Nederlandse Universiteiten 2023-2024 hebben de vakbonden en werkgevers afgesproken dat september voortaan de Maand van de vakbond is. Aan deze afspraak is een kortingsactie gekoppeld. Word je in september lid van één van de (bij de cao betrokken) vakbonden? Dan betaalt de universiteit het eerste jaar de helft van jouw contributie, met een maximum van 100 euro.

Voorwaarden tegemoetkoming vakbondscontributie:

 • Je bent lid geworden in de maand september (let op: in 2023 geldt de kortingsactie ook eenmalig voor medewerkers die lid zijn geworden in augustus)
 • Je bent voor het eerst lid geworden van de vakbond
 • Je bent voor ten minste 1 jaar lid geworden
 • Jouw aanvraag is uiterlijk 15 november compleet en ondertekend ingediend bij het PSSC

Wil je de tegemoetkoming vakbondscontributie aanvragen? Dat kan via dit formulier. Meer informatie en een aanvraaginstructie vind je in de helpdeskportal.

Let op: het gaat hier om een andere regeling dan de tegemoetkoming via het Keuzemodel arbeidsvoorwaarden, waarbij de vakbondscontributie wordt verrekend met je vakantie- of eindejaarsuitkering. Indien je van beide regelingen gebruikmaakt, wordt het bedrag van de tegemoetkoming in mindering gebracht op het te verrekenen bedrag van het keuzemodel.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.