Open source leren programmeren
Dit collegejaar ontving Henk van Steenbergen (universitair hoofddocent, Psychologie) een Grass shoots subsidie om een vak uit de onderzoeksmaster volledig opnieuw te ontwikkelen. Het vak werd afgelopen blok voor het eerst aangeboden en is net afgerond.
Tijdens het vak “Experimentation I: Programming Psychological Experiments” leren studenten programmeren en ontwerpen ze gedragsexperimenten. Voorheen werd dit gedaan in het software pakket E-Prime. De vernieuwde cursus focust helemaal op OpenSesame en de programmeertaal Python, beide zijn Open Source.
Nieuw materiaal
Van Steenbergen: "Door de subsidie was het mogelijk om samen met promovendus en programmeur Jeshua Tromp veel nieuw onderwijsmateriaal te schrijven, vertelt Van Steenbergen. "We bieden dit aan in de vorm van een JupyterBook waarmee Python code gewoon in de browser uitgetest kon worden. Dit materiaal is inmiddels voor iedereen toegankelijk gemaakt en vrij te gebruiken voor studenten en medewerkers."
Autograders
Daarnaast gebruikte Van Steenbergen voor het eerst een zogenaamde autograder. Studenten moesten met deze tool wekelijks hun aangeleerde programmeervaardigheden monitoren. Van Steenbergen: "We deden een pilot met een betaalde autograder waardoor code automatisch zou kunnen worden nagekeken. Helaas bleken er nogal wat kinderziektes in die software te zitten. Ook bleek de autograder eigenlijk niet zo geschikt voor studenten die voor het eerst leren programmeren."
Toekomstbestendig
Van Steenbergen is erg blij met de Grass shoots subsidie die hij voor dit project ontving: "Dankzij deze subsidie hebben we een nieuw vak kunnen ontwikkelen waarbij studenten gewoon hun eigen laptop gebruiken en niet afhankelijk zijn van dure licenties. Bovendien hebben studenten zich de basisbeginselen van het programmeren in Python eigen gemaakt, de meest gebruikte programmeertaal van dit moment. Dit vak is nu weer toekomstbestendig."
Dit interview verscheen eerder in SOLO Nieuwsbrief 68.