Universiteit Leiden

nl en

Peerfeedback

Peerfeedback is een steeds populairdere werkvorm. In Brightspace vind je hiervoor een aantal tools.

Wat is peerfeedback en waarom zou je het inzetten?

Peerfeedback bestaat uit werkvormen waarbij studenten elkaar feedback geven met leren als doel, waardoor ze inzicht krijgen in de kwaliteit van hun leerproduct of -proces en mogelijk verbeterpunten kunnen vinden. Peerfeedback wordt met name formatief ingezet en kan studenten de benodigde ondersteuning door middel van feedback geven zonder de werklast voor docenten enorm te verhogen.

Peerfeedback is een krachtige manier om studenten actief aan de slag te laten gaan met de stof, niet alleen in hun eigen verwerking, maar ook door te kijken naar de verwerking van de ander. Nadenken over wat beter kan en waarom helpt ook bij het denken over het eigen werk. Verschillende perspectieven op dezelfde opdracht tegenkomen, helpt ook bij het uitbouwen van de eigen kennis van het onderwerp.

Hoe kun je peerfeedback organiseren?

Peerfeedback kan klassikaal worden ingezet, waarbij studenten tijdens een bijeenkomst in gesprek gaan. Vaker wordt peerfeedback buiten de contactmomenten gepland, waarbij studenten de tijd hebben om de stukken rustig door te nemen en van feedback te voorzien. Een efficiënte manier om dit te organiseren is via FeedbackFruits, een (peer)feedbacktool die is geïntegreerd in Brightspace.

FeedbackFruits maakt het mogelijk om makkelijk peerfeedback te organiseren voor opdrachten in verschillende vormen, zoals tekst, video of audio. De opdracht kan vervolgens synchroon tijdens de les ingezet worden of als asynchrone opdracht voor buiten de les. Een derde optie is om de opdracht asynchroon te laten maken, maar wel tijdens het college studenten de gelegenheid te geven om de ontvangen feedback te bespreken en eventueel verduidelijking te vragen.

Meer weten?

Wil je meer weten over het inzetten van peerfeedback in jouw onderwijs of het gebruik van FeedbackFruits? Volg dan de workshop Benut de kracht van peerfeedback met FeedbackFruits of neem contact op met SOLO.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.