Universiteit Leiden

nl en

Nieuwe commissie onderzoekt aggressiemisdaden Rusland tegen Oekraïne

Kan Rusland vervolgd worden voor de oorlogsmidaden tegen Oekraïne? Het Internationaal Strafhof heeft deze rechtsmacht niet. Om deze leegte in bevoegdheid op te vullen is er een nieuwe commissie in het leven geroepen: een Internationaal Centrum voor de vervolging van aggressiemisdrijven, het ICPA.

Het ICPA gaat onderzoek doen naar de oorlogsmisdaden van Rusland tegen Oekraïne. Hiervoor zal het bewijs verzamelen 'in de aanloop naar de oprichting van een speciaal tribunaal dat Kremlin-functionarissen kan berechten voor het beginnen van de oorlog in Oekraïne' (zie BNR).

Hoogleraar internationaal recht Larissa van den Herik noemt aggressie 'een heel serieus misdrijf' (BNR). 'Het gaat om het besluit van Poetin en zijn companen om Oekraïne aan te vallen, het gaat heel specifiek om dat besluit om die invasie te starten.'

Het ICPA zal niet alleen de aanklacht van Oekraïne tegen Rusland behandelen, hoewel dit wel hun eerste en voornaamste taak is in de komende periode. Ze zullen bewijs veilig stellen en analyseren. Het is de bedoeling dat de commissie ook toekomstige zaken kan gaan voorbereiden. Het ICPA is gevestigd in Den Haag.

Meer weten?

Lees het artikel of beluister het volledige fragment op BNR.

Foto door Yohan Marion via Unsplash.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.