Universiteit Leiden

nl en

De dag van Jasper

Jasper Knoester startte op 1 januari als onze nieuwe decaan. Hoe gaat het met hem, wat doet hij precies en hoe ziet zijn dag eruit? In elke nieuwsbrief geeft Jasper een inkijkje in zijn leven als decaan.

Van cellen tot satellieten, een dag vol positieve energie

Woensdag 13 april

‘Woensdag. Normaal betekent dat werken vanuit Groningen, maar deze week ben ik in Leiden gebleven voor een bijzondere dag. Secretaris-generaal Lidewijde Ongering van het Ministerie EZK komt op bezoek om kennis te nemen van de bedrijvigheid en de interactie tussen de kennisinstellingen en bedrijven op en rondom onze campus. Een uitgelezen kans voor mij om kennis te maken met Lidewijde en ook om zelf ons lokale netwerk beter te leren kennen.

Het bezoek begint om de hoek op het Leiden Bio Science Park, het cluster van ca. 150 bedrijven in de biomedische levenswetenschappen. We komen samen in het prachtige Biopartner 5 gebouw waarin tijdens de bouw onderdelen van onze oude Gorlaeus Hoogbouw zijn gebruikt. Er zijn inspirerende presentaties over de sterktes van het Bio Science Park, de uitdagingen die gepaard gaan met de huidige groei en de relatie met onze opleidingen. Het is duidelijk dat er binnen het park een enorme behoefte is aan jong talent. Tegelijk horen we van onze studenten dat we te weinig doen aan arbeidsmarktvoorbereiding. Mijn conclusie: er is winst te behalen als we de handen beter ineen te slaan. 

In het Biopartner 5 gebouw bezoeken we ook Mimetas, een jong bedrijf dat zich richt op organ-on-a-chip technologie: de groei van humaan weefsel tot kunstmatige organen waarop bijvoorbeeld de werking van medicijnen kan worden getest. Een indrukwekkende ontwikkeling, waarmee onder andere het gebruik van proefdieren verder kan worden teruggedrongen.

Na de lunch gaan we te fiets naar Janssen, de grote farmaceutische speler in het park, onder andere bekend van de COVID-19 vaccins. Ook hier ontstaat een interessant gesprek over de driehoek overheid-onderwijsinstellingen-bedrijfsleven, waarbij opnieuw blijkt dat we nog beter op elkaar kunnen inspelen om zowel voor het bedrijf als voor de universiteit meer te gaan profiteren van het feit dat we buren zijn. 

Kennisinstellingen en bedrijven die de handen ineenslaan: een win-winscenario

We sluiten de middag af met een bezoek aan Airbus. Hier komt een lang gekoesterde droom uit: kijken in een fabriek waar grote delen van Ariane-raketten worden gebouwd. Ik vind het geweldig! Nederland is een belangrijke speler in aardobservatie met satellieten en in de ontwikkeling van hogesnelheid lasercommunicatie in de ruimte en de atmosfeer. Airbus is onderdeel van de Space Campus waar instellingen en bedrijven op de as Delft-Leiden-Noordwijk met elkaar worden verbonden. Ik moet bekennen dat ik geen idee had dat deze branche zo sterk was in Nederland. Het is goed om te zien dat in onze regio zoveel gebeurt in de biomedische wetenschappen én in de ‘hardere’ natuurwetenschappen. 

Aan het einde van de dag fiets ik vol energie terug naar de faculteit voor twee overleggen. Daarna mag ik deze toch al erg leuke dag afsluiten met een diner met Douwe Breimer, oud-rector van de universiteit en oprichter van het LACDR. Hij heeft nog steeds een groot netwerk en een bijzondere positie in de Nederlandse wetenschappelijke wereld. Het wordt een zeer geslaagde avond, waarin het nuttige en het aangename goed worden verenigd. Rond 23.00 uur ben ik in mijn hotel en besluit ik geen stukken meer te gaan lezen voor morgen. Het is mooi geweest voor vandaag, erg mooi!’
 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.