Universiteit Leiden

nl en

Arco Timmermans in de Volkskrant over grijs gebied voor lobbyisten

Door het lobbyverbod mocht voorzitter Cora van Nieuwenhuizen van Energie-Nederland niet aanschuiven bij de onderhandelingen over het prijsplafond. Dat roept de vraag op of de oud-VVD minister haar werk als lobbyist nog wel kan doen. Arco Timmermans, bijzonder hoogleraar Public Affairs, bespreekt in de Volkskrant het grijze gebied waarin Van Nieuwenhuizen zich bevindt.

Bij het intensieve overleg dat de energiesector de afgelopen weken voerde met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) over een prijsplafond, ontbrak een belangrijke schakel. Vanwege het lobbyverbod mocht Cora van Nieuwenhuizen, voorzitter van brancheorganisatie Energie-Nederland, niet aanschuiven. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zegt het lobbyverbod strikt te willen naleven. 

Dit roept de vraag op wat Van Nieuwenhuizen dan doet voor haar salaris. Arco Timmermans vertelt: 'Er is een grote grijze zone tussen fysiek een ministerie binnenwandelen en helemaal geen contact onderhouden. Zij zal zich ergens daar bevinden.' Het antwoord daarop is voor Timmermans bepalend om vast te stellen of die afkoelperiode van twee jaar in het lobbyverbod werkelijk iets voorstelt. Timmermans vertelt benieuwd te zijn hoe Van Nieuwenhuizen haar rol onder deze omstandigheden kan invullen. 

Lees het volledige artikel hier €

Het onderzoek van prof. dr. Arco Timmermans richt zich op de dynamiek van de publieke en politieke agenda en de rol van allerlei typen organisaties en groepen die hun belangen behartigen en daarbij coalities sluiten om sterker te staan. Bij dit onderzoek en onderwijs op het gebied van public affairs draait het ook om het bevorderen van de dialoog tussen wetenschap en praktijk, door masterclasses, gastoptredens en commentaar op de actualiteit.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.