Universiteit Leiden

nl en

Stretchen op de binnenplaats, yoga in het restaurant: zo houden collega’s elkaar fit

Het is niet gezond, maar we doen het vaak toch: urenlang met opgetrokken schouders achter ons beeldscherm zitten. Toch hoeft bewegen en ontspannen tijdens werktijd niet ingewikkeld te zijn. Deze medewerkers bedachten zelf een leuke én laagdrempelige manier om hun collega’s te helpen fit en vitaal te blijven. ‘Je hoeft geen sportkleding aan en zit na afloop ook niet te zweten achter je bureau.’

Nieske van der Voort werkt bij Vastgoed als redacteur en communicatiemedewerker

Nieske geeft elke maandag om 15.00 een yogales voor collega's in het restaurant van de Oude UB

‘We zijn allemaal druk en hebben daarom de neiging om de hele dag maar achter ons scherm te blijven zitten. Het is logisch om dan te denken dat een half uur yogales je te veel tijd kost. Maar met dit soort activiteiten tussendoor wín je op miraculeuze wijze juist tijd. Je voelt je fitter, meer verbonden met anderen en je kunt alle stress echt even achter je laten. Dat fijne gevoel is uiteindelijk alleen maar voordelig voor je productiviteit. Ik gun het iedereen. Mijn lessen zijn heel laagdrempelig en ook prima voor beginners. Sportkleding is niet nodig: ik richt me vooral op ademhaling en geef wat lichte oefeningen om je nek en schouders lekker los te maken. Niet te zweverig dus, en ook zeker niet zo heftig dat je uit je pantalon scheurt, of na afloop zit te zweten achter je bureau.

‘Begin met een klein clubje, dan groeit het vanzelf’

Het geeft me een goed gevoel wanneer collega’s zeggen dat ze echt iets aan mijn lessen hebben. Bovendien kost het me weinig moeite, want ik houd geen administratie bij. Toen ik dit idee opperde bij collega’s, het UFB en het secretariaat bedrijfsvoering waren de reacties ook enthousiast: meteen werden er tien yogamatten besteld. Ik denk dat dit laat zien dat als je iets leuk vindt en dat ook uitdraagt, het zeker niet moeilijk hoeft te zijn om zo’n activiteit op poten te zetten. Mijn tip: peil in je directe omgeving of er interesse is en begin met een klein clubje, dan groeit het vanzelf.’

Wil je meedoen met Nieskes yogales? Haal op maandagmiddag vóórdat de les om 15.00 een yogamatje op in de centrale trappenhal van de Oude UB. Zijn er geen matjes meer? Dan zit de les helaas al vol.

Karen de Beer is immigration officer bij expertisecentrum SOZ

Karen organiseert twee keer per week een sportief kwartiertje op de binnenplaats van het Gravensteen

‘Inmiddels vragen collega’s me op dinsdag- en donderdagochtend uit zichzelf of we ’s middags weer gaan bewegen, dus de reacties op dit project zijn nog positiever dan ik had gehoopt. Je merkt echt dat mensen het lekker vinden om even uit hun hoofd en in hun lijf te komen. En de allerleukste bijkomstigheid vind ik dat het ook echt een sociaal moment is geworden. Als je buiten samen oefeningen doet, heb je toch weer op een hele andere manier contact: even met elkaar lachen, even je kop in de wind. De oefeningen zelf zijn voor iedereen goed te doen. We besteden aandacht aan het stretchen van de grote en kleinere spiergroepen en aan de flexibiliteit van de gewrichten, doen stabiliteitsoefeningen en zoeken geregeld de uitdaging op met bijvoorbeeld een squat- of plank-challenge. Ik denk ook dat het helpt dat het maar een kwartiertje is en altijd op een vast tijdstip, om half drie ‘s middags. Na de middagpauze hebben mensen vaak toch een after-lunch-dip. Daar probeer ik ze doorheen te trekken, zodat ze met hernieuwde energie het laatste stukje werkdag in gaan.

‘Met de juiste expertise en ervaring hoeft het niet moeilijk te zijn om een leuke en gezonde activiteit te organiseren’

Ik kom oorspronkelijk uit het sportonderwijs, dus het helpt dat ik de kennis voor deze sessies al in huis heb. Met de juiste expertise en ervaring hoeft het dus echt niet moeilijk te zijn om een leuke en gezonde activiteit te organiseren. Mijn advies is: ga ervoor! Vraag aan je teamleider wat er kan, houd het laagdrempelig en simpel en vooral: zorg dat er plezier is. En ook als je deze ervaring niet hebt, zijn er nog steeds mogelijkheden om samen wat vaker van de bureaustoel te komen, bijvoorbeeld door een vergadering staand uit te voeren, samen koffie te halen op een andere etage of locatie, of door op kantoor naar je collega’s toe te lopen als je een vraag hebt, in plaats van te mailen of chatten.’

Petra Penning (midden) is studentenpsycholoog

Petra geeft elke twee maanden een mindfulness-sessie tijdens de lunch voor haar collega’s in Plexus

‘Ik begeleid al langere tijd mindfulness-sessies voor studenten die het moeilijk vinden om met zorgen en spanningen om te gaan. Omdat we merkten dat deelnemers daar veel baat bij hebben, zeiden sommige collega’s: ik wil ook wel bij jou in de groep. Zo is dit idee ontstaan. De organisatie doe ik samen met twee andere collega’s. Een van hen maakt de agenda-uitnodigingen, de ander zorgt voor de matjes en ik doe de begeleiding. Extra tijd kost het ons dus nauwelijks. We plannen de sessies rond het middaguur, dan kunnen mensen kiezen of ze een broodje gaan eten of toch liever een half uurtje meedoen aan mindfulness.

‘Liggend op onze matjes, de schoenen uit, help ik collega’s met elkaar te verbinden’

Mensen denken wel eens dat mindfulness zweverig is, maar dat klopt niet. Het is echt even een moment voor jezelf, waarbij je je bewust bent van je lichaam in het hier en nu. Ik vind het een mooi compliment om te horen dat mensen tijdens deze sessies alles even een half uurtje kunnen loslaten. En natuurlijk vind ik het ontzettend leuk om collega’s op deze manier met elkaar te verbinden, liggend op onze matjes, de schoenen uit. Dus als je ook een goed idee hebt om je collega’s te helpen ontspannen, zeg ik: gewoon doen! Vertrouw erop dat wat je neerzet leuk is en dat mensen het zullen willen proberen.’

Benieuwd geworden naar mindfulness? Op dinsdag 2 april opent Petra het Medewerkerssymposium Studentenwelzijn in ECC Leiden met een plenaire sessie. De bijeenkomst is ook te volgen via een livestream. 

Ook samen met collega’s bewegen en ontspannen?


Healthy University denkt graag met je mee
Heb jij ook een goed idee voor een activiteit waarmee je collega’s helpt om gezond en energiek te blijven? Healthy University denkt graag met je mee over hoe je dit het beste kunt organiseren! Mail naar healthyuniversity@bb.leidenuniv.nl als je behoefte hebt om te sparren. Ben je zelf al een leuk initiatief gestart? Ook dan zijn we benieuwd en horen we graag van je!

Of haal de juiste expertise in huis via het Universitair Sportcentrum (USC)
Heb je nu niet iemand in huis met de juiste expertise maar lijkt het je wel heel leuk als iemand bij jou op de afdeling voor een klein bedrag een vaste les of een vast beweegmoment komt geven? Neem dan contact op met Lonneke Derriks, manager sport van het USC.

Tekst: Evelien Flink
Foto’s: Robert Lagarde

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.