Universiteit Leiden

nl en

Serie

Actieweek '1K Z1E J3'

Praten over suïcidale gedachten is belangrijk, maar allesbehalve gemakkelijk. Om dit lastige onderwerp beter bespreekbaar te maken voor studenten en medewerkers, organiseert de universiteit een actieweek aansluitend op de landelijke campagne ‘1K Z1E J3’ van Stichting 113 Zelfmoordpreventie.

In Nederland overlijden elke dag mensen door zelfdoding en onder jongeren van 10 tot 25 jaar is het zelfs doodsoorzaak nummer 1. Toch rust er op het onderwerp nog steeds een taboe. Terwijl uit onderzoek juist blijkt dat praten over suïcidale gedachten helpt en mogelijk levens kan redden.

De Universiteit Leiden wil voor al haar medewerkers en studenten een veilige, gezonde en betrokken gemeenschap vormen. Met verschillende acties in de week na World Suicide Prevention Day op zondag 10 september staat de universiteit stil bij moeilijke onderwerpen zoals zelfdoding, depressie en wanhoop. Zo vindt er een lezing over suïcidepreventie plaats met wetenschappers van Stichting 113 en hoogleraar Veiligheid en Interventies Marieke Liem. Daarnaast worden er gedurende de week bij verschillende faculteiten ‘gesprekskoekjes’ en gele lintjes uitgedeeld als ijsbreker om een ander eens te vragen hoe het gaat. Ook krijgen studenten en medewerkers de kans om te oefenen met het voeren van lastige gesprekken op een speciaal 113-bankje bij Studentencentrum Plexus.

De actieweek sluit aan bij de landelijke ‘1K Z1E J3’ (ik zie je) campagne van Stichting 113 Zelfmoordpreventie, waar de Universiteit Leiden al langer mee samenwerkt. 

Online training suïcidepreventie

Maak jij je zorgen om iemand maar twijfel je hoe je het onderwerp ter sprake brengt? Volg de gratis online training suïcidepreventie via de website van Stichting 113.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.