Universiteit Leiden

nl en

Serie

Van de Waallezing

De Van de Waallezing is vernoemd naar kunsthistoricus Hans van de Waal (1910-1972) die tot zijn vroegtijdige dood werkzaam was in Leiden.

Hans van de Waal (1910-1972)

Hans van de Waal

De naam van de lezing is een eerbetoon aan de kunsthistoricus Henri (Hans) van de Waal (1910-1972). Henri, die door iedereen Hans werd genoemd, studeerde kunstgeschiedenis aan de universiteit van Leiden en was na zijn studie werkzaam bij het Prentenkabinet van de universiteit.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog belandde Van de Waal eerst in kamp Barneveld, en vervolgens in kamp Westerbork. Na de oorlog hervatte hij zijn werkzaamheden aan de universiteit van Leiden. In 1946 werd hij benoemd tot hoogleraar en tevens tot directeur van het Prentenkabinet van de universiteit.

Hans van de Waal stierf in 1972 op 62-jarige leeftijd, onder andere aan de gevolgen van zijn tijd in kamp Westerbork.

Van de Waallezing 2023

Op 14 september 2023 vindt de jaarlijkse Van de Waallezing plaats, ter gelegenheid van de opening van het academisch jaar van de afdeling Kunstgeschiedenis. De spreker van dit jaar is Ilja Veldman. Haar lezing is getiteld 'Maarten van Heemskerck, Rome and classical mythology'. De lezing is Engelstalig, en is zowel in de zaal als online bij te wonen. 
Ga naar het agenda-item voor meer informatie.

Op de hoogte blijven van de jaarlijkse Van de Waallezing

Als alumnus Kunstgeschiedenis ontvangt u jaarlijks automatisch* een e-mail over de Van de Waallezing.
Bent u geen alumnus Kunstgeschiedenis maar wilt u wel geïnformeeerd worden over de Van de Waallezing? Dan kunt u zich aanmelden voor de jaarlijkse nieuwsbrief via onderstaande link.
*mits wij uw actuele gegevens hebben. Twijfelt u daaraan? Vul dan ons wijzigingsformulier in.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ik blijf graag op de hoogte
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.