Universiteit Leiden

nl en

Management

Begeleiden van promovendi

Het succes van een promovendus hangt deels af van de begeleiding die hij of zij van de promotor krijgt. Hoe ziet die begeleiding eruit en wat kan de promotor doen om het beste uit de promovendus te halen?

Doelgroep
Docent
Leidinggevende
Onderzoeker
Docenten
Mario de Jonge  (Onderwijskundig adviseur & onderzoeker) Martine Broekhuizen (UU) Marije Stolte (UU)
Werkvorm
Training

In deze training komen de praktische kanten van begeleiding aan bod. Daarnaast schenken we aandacht voor de rol van de promotor als coach.

Momenteel zijn de data voor de cursus Begeleiden van promovendi in het voorjaar van 2024 volgeboekt. Begin 2024 maken wij extra cursusdata bekend. Daarnaast ontwikkelen wij een aanvullende cursus voor meer ervaren begeleiders. Meer informatie zal binnenkort worden verstrekt. Voor vragen kunt u contact opnemen met hrmopleidingen@bb.leidenuniv.nl (dr. Anita Romijn).

Doelgroep

UD’s en beginnende UHD’s van de Universiteit Leiden die

  • minimaal één promovendus begeleiden en
  • minimaal 3 maanden ervaring hebben met het begeleiden van promovendi.

Onderwerpen

  • Ontwikkelen van een begeleidingsplan
  • Ontwikkelen van scenario's voor frequent voorkomende lastige situaties
  • Trainen van gespreksvaardigheden voor het geven van feedback
  • Herkennen van risico's en waarschuwingssignalen

Na afloop van de training

Na afloop van de training ben je in staat om jouw promovendus op een doelgerichte en motiverende wijze te begeleiden. Daarnaast kun je:

  • Het promotietraject plannen
  • Wederzijdse verwachtingen helder in kaart brengen
  • Differentiëren in begeleidingsstijl per fase van het promotietraject
  • Voortgangsbeoordelingen inhoudelijk en procedureel vormgeven
  • Werven en selecteren
  • De promovendus beter voorbereiden op het post PhD-bestaan

Aanpak

De cursus kenmerkt zich door een combinatie van theorie en praktijk. In rollenspellen zal er geoefend worden met nieuw aangeleerde vaardigheden. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.