Universiteit Leiden

nl en

Kunst en vrije tijd - Beeldende kunst

Tekenen en schilderen

Maandag van 19:30-22:00 uur

Docent
Verschillende docenten

Voor wie
Voor deze cursus heb je geen ervaring nodig, wel een dosis enthousiasme. Minimum leeftijd: 17

Lesdata: 26 feb | 4, 11, 18 & 25 maart | 8, 15 & 22 april | 6, 13 & 27 mei | 3 juni

Inhoud
Deze cursus  is verdeeld in 4 blokken van 3 lessen. Elk blok heeft een eigen docent met eigen expertise.

De eerste 3 lessen, (docent: Lyda Bekker), staat het schilderen centraal, schilderen met acrylverf. In drie lessen leer je hoe je een schilderij kunt opbouwen in lagen,  wat de functie is  van kleur en welke verftoetsen je kunt maken. Dit doen we aan de hand van verschillende opdrachten en door te kijken naar het werk van bekende kunstenaars, maar ook naar het werk van elkaar.

De tweede 3 lessen, (docent: Robbert Kiewiet), leer je de basistechnieken met de oude meesters. Kunstwerken van oude meesters zoals Rembrandt, zijn de inspiratiebron. In de les ga je aan de slag met basistechnieken zoals tonaliteit, perspectief en compositie. De laatste les ga je een eigen foto omzetten naar een echte oude-meester-tekening. Het materiaal houden we simpel en bestaat voornamelijk uit potlood en gum. 

De derde 3 lessen, (docent: Iemke van Dijk), wordt gewerkt naar een “levend model”, zowel mannelijk als vrouwelijk. (portret en (naakt)model)
Er wordt geoefend met kijken naar de contourlijnen van een model, licht/schaduw, richting van lijnen/verhoudingen, vormen en restvormen. Het materiaal tijdens deze lessen zal voornamelijk houtskool zijn.

De laatste 3 lessen, (docent: Maurice Braspenning), gaan we werken met oost-indische inkt en acrylverf. Als eerste willen plezier beleven aan het creëren en kijken. Het Japans penseel is een goede manier om te werken uit de losse pols en meer het toeval toe te laten in het werk.
Het schilderen met acryl  doen we met directe streken. We werken met penselen en spalters. We schilderen verschillende onderwerpen zoals landschap, stilleven  en een dier. 


De cursus is inclusief gebruik materiaal tijdens de lessen. 
Voor thuis kunt u een materialen kopen bij Terpentijn. De eerste les ontvangt een LAK cursistenpasje waarmee u 10% korting krijgt bij Terpentijn.

Docenten
Lyda Bekker  Na zeven jaar werkzaam te zijn geweest in het bedrijfsleven deed Lyda Bekker toelatingsexamen bij de Rietveld Academie in Amsterdam. Ook studeerde ze enkele maanden in New York op de School of Visual Arts. In 2000 voltooide zij haar kunstopleiding. Sindsdien werkt zij als beeldend kunstenaar en docent.

Robbert Kiewiet  is afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht richting autonome kunst. 
Robbert heeft ruim 15 jaar ervaring als docent. Hij heeft 10 jaar lesgegeven op de Kunstacademie, 4 jaar als docent bij Beelden in Leiden en 5 jaar lang in Spanje schildercursussen verzorgd.

Iemke van Dijk studeerde aan de Vrije Academie Den Haag en Academie St. Joost in Breda en is sinds 1994 werkzaam als kunstenaar en docent. Iemke exposeert met eigen werk in binnen- en buitenland en ontwierp oa glas-in-lood-ramen voor de Katholieke Schuilkerk die zich in Museum De Lakenhal bevindt.

Maurice Braspenning heeft gestudeerd aan de Rietveld Academie  en de Rijksacademie, beide in Amsterdam.
Hij exposeert in binnen en buitenland. Zijn werk zit in meerdere bedrijfscollectie en het grote werk ‘the Pope’ is aangekocht en onderdeel van de collectie van Museum de Lakenhal in Leiden.


Lukt het niet om online in te schrijven? Neem dan contact op met LAKcursusbureau via info@lakcursussen.nl of via tel: 071 -  5272317

Door je in te schrijven voor een LAK cursus, ga je automatisch akkoord met de algemene voorwaarden.

Schrijf je op tijd in! Een cursus kan alleen starten met voldoende deelnemers (dit wordt een week voor aanvang bekeken).


  

 

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.