Universiteit Leiden

nl en

Moet uitstel Tweede Kamer verkiezingen worden overwogen?

De discussie laait op of het in deze snel oplaaiende coronagolf nog wel verantwoordelijk is de verkiezingen in maart te laten plaatsvinden, nu het risico op besmettingen te hoog is. Volgens Wim Voermans, hoogleraar Staatsrecht is het verstandig dat deze beslissing - als dit aan de orde is - NU wordt genomen.

Met deze beslissing is haast geboden en kan niet tot 1 maart worden gewacht. Het punt van no return komt in beeld zegt Voermans. De Kieswet moet worden aangepast, de voorbereidingen zijn in volle gang, de vrijwilligers zijn geworven en de kandidaatstelling komt eraan.
Art. 64 van de Grondwet biedt de mogelijkheid kunstmatig te verlengen en later te ontbinden. Op deze wijze zou het huidige kabinet - met dezelfde bevoegdheden-  hooguit 5 jaar mogen aanblijven.

Beluister het volledige BNR nieuwsradio interview

Lees hier het artikel in het NRC.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.