Universiteit Leiden

nl en

Bart Custers in De Monitor/Pointer over WhatsApp-fraude

Duizenden oplichters zijn actief in de wereld van WhatsApp-fraude. Hoewel de Nederlandse politie vergaande opsporingsbevoegdheden heeft, is de opsporing van deze criminelen complex, stelt Bart Custers (hoogleraar Law & Data Science bij eLaw, het centrum voor recht en digitale technologie) in een reportage van KRO-NCRV’s Pointer (voorheen De Monitor).

Bart Custers

Waar de criminaliteit op straat al geruime tijd afneemt, neemt de criminaliteit online toe. Voor de politie vergt dit een nieuwe manier van werken. Maar erachter komen wie er schuilgaat achter een WhatsApp-oplichter is nog niet zo makkelijk.  Nederlandse opsporingsinstanties mogen vergeleken met andere landen best ver gaan om gegevens te achterhalen van verdachten, stelt Custers, die eerder onderzoek deed naar de opsporing van verschillende vormen van cybercrime, waaronder banking malware en ransomware. Maar hoe ver de politie mag gaan, hangt af van het vergrijp. Er is een bevoegdheid voor de politie om bijvoorbeeld te hacken in de systemen van de criminelen, maar onder voorwaarden. Er moet sprake zijn van een verdenking van een zeer ernstig feit. En dan moet er toestemming zijn van de rechter. 

Bij WhatsApp-fraude leggen criminelen contact per telefoon en doen zich voor als een bekende. Daarbij worden soms eerst accounts gehackt van personen uit de omgeving van het slachtoffer. Of er worden voor het slachtoffer wordt benaderd gesprekken met een bekende opgenomen of foto’s van naasten gebruikt. Iedereen kan slachtoffer worden, voorkom dit door uw gegevens op sociale media zoveel mogelijk af te schermen en nooit te betalen als daarom wordt gevraagd, in elk geval niet voordat u diegene hebt teruggebeld of fysiek heeft gesproken. Voor meer informatie, zie de website van de politie.  

De uitzending was op maandag 1 februari om 22.20 uur op NPO2.  

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.