Universiteit Leiden

nl en

Necrologie Kristofer Schipper in NRC

Meer dan vijftig jaar was Kristofer Schipper gefascineerd door het taoïsme. Op 23 februari overleed hij, 86 jaar oud. NRC publiceerde een necrologie over de oud-hoogleraar Chinese geschiedenis.

Kristofer Schipper

Op een reis naar Taiwan kwam Schipper voor het eerst in aanraking met het taoïsme, een van de belangrijkste religieus-filosofische tradities van China. Hij raakte er dusdanig in geïnteresseerd dat hij zeven jaar lang in de leer ging bij een taoïstische meester. Uiteindelijk zou hij als eerste westerling zelf het meesterschap verwerven.

Na een terugkeer naar Europa werd Schipper van 1993 tot 1999 hoogleraar in Leiden. In deze periode vertaalde hij onder meer De innerlijke geschriften uit het beroemde vroeg-taoïstische werk de Zhuangzi. Volgens hem was een van de belangrijkste thema’s daaruit dat het soms genoeg is en je ook moet leren sterven.

Meer lezen?

De volledige necrologie van Kristofer Schipper is te lezen op de website van NRC.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.