Universiteit Leiden

nl en

Jelle van Buuren in het AD over de zendmastbranden

Jelle van Buuren, universitair docent bij ISGA, bespreekt in het AD verklaringen voor de 33 zendmastenbranden die het afgelopen jaar in Nederland hebben plaatsgevonden.

Politie en veiligheidsdiensten jagen aanvankelijk op een terreurgroep van complotdenkers, die 5G in verband brengen met corona, stralingsziektes of spionage door de overheid. Toch blijkt dat de zendmastbranden waarvoor verdachten zijn opgepakt, geen verband hebben met elkaar. Van Buuren verklaart de zendmastgekte uit een combinatie van coronaverveling, wantrouwen tegen de overheid en internethysterie, dankbaar verder aangewakkerd door Russische trollen. Sociale media spelen een grote rol. Van Buuren: 'Door corona ligt alles stil. Je fokt elkaar een beetje op.' 

Geen zwaar ideologisch motief

Al vallen er twee van de zeven verdachten wél op als complotdenkers, over het algemeen lijkt er geen sprake van een goed verklaarbare daad, maar van een opwelling. Van Buuren zegt hierover: 'Bij mensen die écht ideologisch gedreven zijn, is er een veel sterkere drang om door te gaan. Nu laten ze het net zo makkelijk weer voor wat het is'. Volgens van Buuren is het te vergelijken met de ongeregeldheden bij teststraten en hoeft er niet per se een zwaar ideologisch motief achter te zitten. Wel denkt hij dat, als er aanleiding voor is, dit zomaar weer kan oplaaien. 

Lees het hele artikel hier

Jelle van Buuren is universitair docent aan de Universiteit Leiden - Institute of Security and Global Affairs. Zijn onderzoeksinteresses liggen onder andere in de Europese politiesamenwerking, samenwerking van inlichtingen en grensbeheer. In zijn huidige onderzoek gaat hij in op de vraag welke rol complotdenken speelt in processen van delegitimisering.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.