Universiteit Leiden

nl en

Jonge pedojagers voor de kinderrechter: 'Met strafblad sta je 3-0 achter'

Tien minderjarige jongens staan binnenkort voor de jeugdrechter. Ze worden ervan verdacht negen vermeende pedofiele mannen te hebben uitgelokt en aangevallen. Deze jacht kostte oud-docent Jan (73) uit Arnhem vorig jaar oktober het leven.

Mariëlle Bruning

Waar gaat de kinderrechter op letten in deze zaak? 'Net als bij volwassenen allereerst op het bewijs', zegt hoogleraar Jeugdrecht Mariëlle Bruning in de Gelderlander. 'Hebben ze het ook echt gedaan? Als deze jongens hun aandeel hebben bekend dan is dat opvallend. Doorgaans zie je op zittingen vooral jongeren tegen die glashard ontkennen, zelfs al bewijzen camerabeelden het tegendeel. De jeugdcriminaliteit is fors gedaald. De gepleegde feiten worden wel beduidend zwaarder. Dat hoor ik ook van kinderrechters. Kinderen, die nog nooit met politie en justitie in aanraking zijn geweest, zien ze ineens verschijnen voor zware geweldpleging.'

De maximale straf voor minderjarigen is twee jaar gevangenisstraf. Uit detentie komt weinig goeds voort, weten we uit onderzoek. 'Dus dat wil je liever niet', zegt Bruning. 'Vaak komt het neer op een taakstraf. Ook start er vaak behandeling zoals agressie regulering. Elke jonge dader verdient een tweede kans.'

Bij veroordeling krijgen de jongens een strafblad en dat kan belemmerend werken. 'Het kan je stage kosten of werkgevers willen je niet in dienst nemen. Er zijn beroepen waarvoor je geen strafblad mag hebben. Bijvoorbeeld bij de overheid. Het is zeker niet zo dat later een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) altijd zal worden geweigerd. Dat kan per delict en straf anders liggen. Een zedenmisdrijf staat wel je gehele leven op je justitiële documentatie. Ook een zware mishandeling is nog lang terug te zien. Met een strafblad sta je in elk geval altijd met 3-0 achter.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.