Universiteit Leiden

nl en

Caelesta Braun en Bert Fraussen in het NRC over het onzichtbare gedeelte achter openbare agenda's

Caelesta Braun, Hoogleraar Public Governance and Civil Society en Bert Fraussen, universitair docent bij het Instituut Bestuurskunde verschenen in het NRC met een brief waarin zij ingaan op het voorpaginanieuws dat bedrijven disproportionele toegang tot ministers hebben.

Op dinsdag 6 april verscheen in het NRC het artikel 'Minister legt loper uit voor de ceo' waarin werd gesteld dat bedrijven disproportionele toegang tot ministers hebben. Volgens Braun en Fraussen is dit problematisch, maar geen voorpaginanieuws. Het échte nieuws is namelijk dat we te weinig weten over het onzichtbare gedeelte achter de openbare agenda’s en de magere verantwoording daarover. Sinds de initiatiefnota Lobby in daglicht in 2015 is daar nog weinig verandering in gekomen. Braun en Fraussen schrijven: ‘Hoe politieker het wordt, des te schimmiger het besluitvormingsproces en des te vager de woorden waarmee overleg met betrokken partijen geduid wordt (denk aan: ‘relevante stakeholders’ als meest concrete aanduiding van gesprekspartners). We kunnen nu dus alleen maar hopen dat beleidsmakers in de mist van het beleidsvormingsproces steeds 'naar eer en geweten' samenwerken.' 

Lees de hele brief hier 

Caelesta Brauns expertise omvat belangenbehartiging, publieke besluitvorming en toezicht. Ze onderzoekt de rol van externe stakeholders in het publieke besluitvormingsproces en hoe we ervoor kunnen zorgen dat externe stakeholders op een effectieve en inclusieve wijze betrokken worden bij publieke besluitvorming, zowel op politiek vlak als in uitvoerende organisaties als toezichthouders. Daarnaast bestudeert ze hoe maatschappelijke organisaties succesvol publiek beleid kunnen beïnvloeden.

De onderzoeksagenda van Bert Fraussen focust op belangenvertegenwoordiging en lobbying, alsook hoe beleidsmakers maatschappelijke stakeholders op een effectieve en inclusieve manier kunnen betrekken bij beleidsvorming.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.