Universiteit Leiden

nl en

Arco Timmermans in het Financieel Dagblad over lobbyen in de versplinterde Nederlandse politiek

in het Financieel Dagblad verscheen een artikel over hoe lobbyisten hun werk doen in een politiek landschap dat straks mogelijk uit negentien fracties bestaat. Arco Timmermans, Bijzonder Hoogleraar Public Affairs aan de Universiteit Leiden, komt aan het woord over deze situatie.

Met het vertrek van Pieter Omtzigt uit het CDA bestaat de Tweede Kamer straks mogelijk uit negentien fracties. Het lijkt voor lobbyisten steeds moeilijker te worden om hun werk goed te doen. Lobbyisten hebben de taak om in deze politieke jungle een weg te vinden. Doordat de politiek nu zo versnipperd is, hebben lobbyisten het drukker dan ooit.

Opmerkelijke parallel

Timmermans komt in het artikel van het Financieel Dagblad aan het woord over de opmerkelijke parallel tussen de versnippering in de politiek en die in de samenleving. Timmermans: ‘Neem de brancheorganisaties, ook daar zie je dat die worden ingehaald door leden die het zelf gaan doen.’ Volgens Timmermans zijn het de uitdagers die de traditionele spelers onder druk zetten. Hij zegt hierover: ‘De klassieke polderaars hebben het moeilijk, er liggen kansen voor de amateurspelers.’ Zo hebben traditionele organisaties van bijvoorbeeld huisartsen en docenten te maken met radicalere uitdagers uit eigen kring. Timmermans zegt over de wisselwerking: ‘Vaak zoeken ze ook de uitdagers op in de Tweede Kamer.’ 

Toegang tot de politieke agenda

Daarnaast stelt Timmermans dat niet alle lobbyisten even gemakkelijk toegang krijgen tot de politieke agenda. Schreeuwers winnen het niet perse, al denkt Timmermans wel dat zij in het huidige politieke klimaat misschien wel meer kans hebben. Timmermans: 'De lobby voor kwetsbaren (kinderen, ouderen) heeft een hoge gunfactor en heeft die ook nodig om de agenda te halen. Maar de zzp'ers, een grote maar nogal diverse groep, die laten zich niet makkelijk vertegenwoordigen. Ze missen dan de professionaliteit, de competenties en soms ook het kapitaal om het spel te kunnen spelen.'

Lees het hele artikel hier

Het onderzoek van prof. dr. Arco Timmermans richt zich op de dynamiek van de publieke en politieke agenda en de rol van allerlei typen organisaties en groepen die hun belangen behartigen en daarbij coalities sluiten om sterker te staan. Bij dit onderzoek en onderwijs op het gebied van public affairs draait het ook om het bevorderen van de dialoog tussen wetenschap en praktijk, door masterclasses, gastoptredens en commentaar op de actualiteit.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.