Universiteit Leiden

nl en

Jan Vleggeert over belastingontwijking Viacom

Mediaconglomeraat ViacomCBS houdt bijna 4 miljard dollar uit handen van de Amerikaanse belastingdienst. Nederland speelt daarbij een belangrijke rol, blijkt uit onderzoek van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen.

Jan Vleggeert

Het Nederlandse voordeel van de constructie bestaat uit een beetje werkgelegenheid en de belasting die de zes bv's betalen, schrijft Trouw. Volgens afspraken met de Belastingdienst is ViacomCBS sinds 2011 verplicht 0,8 procent van zijn omzet in Nederland achter te laten, als ware het een winstmarge. In 2019 ontving Nederland van de zes bv's daardoor 10,6 miljoen dollar (8,7 miljoen euro) aan belasting, op een omzet van 1,15 miljard dollar.

Dergelijke afspraken met de Belastingdienst zijn bedoeld om onduidelijkheden tijdens de belastingopgave te voorkomen, zegt hoogleraar Belastingrecht Jan Vleggeert die de details over de constructies van ViacomCBS niet kent. 'Je kunt je afvragen waarom we überhaupt nog afspraken maken bij constructies bedoeld om belasting te ontwijken.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.