Universiteit Leiden

nl en

Leo Lucassen bij EenVandaag over wegsturen van vluchtelingen uit Denemarken

In Denemarken heeft het parlement een wet aangenomen die asielzoekers na een asielaanvraag op het vliegtuig zet naar een land buiten de EU. Leo Lucassen ziet het niet zo snel gebeuren dat de wet ook wordt uitgevoerd.

Met de wet zou Denemarken Syriërs terug naar Syrië sturen. ‘Er is geen land dat eraan meewerkt op dit moment, maar hiermee handel je wel totaal tegen de geest in van het VN Vluchtelingenverdrag van 1951. Ze hebben eigenlijk in Denemarken een politiek waarin ze laten blijken dat ze eigenlijk geen asielzoeker meer willen,’ aldus Lucassen.

Lucassen ziet een trend in Denemarken sinds er een sociaaldemocratische regering zit. ‘Die kijkt vooral naar het socialisme en een sociaal vangnet voor de eigen inwoners. Het is een soort denken als "het volk als een eenheid", toen ging dat over de eigen bevolking, nu gaat het om iedereen die van buiten komt.’

Meer weten?

Het interview is te lezen en te luisteren op de website van EenVandaag.

Leo Lucassen is hoogleraar migratie bij de Universiteit Leiden en ook verboden aan de Deense Aalborg Universiteit. Daarnaast is hij directeur bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis.  

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.