Universiteit Leiden

nl en

Nadine Akkerman bij NWO over hoe de virtuele briefopener nieuwe onderzoeksterrein ontsluit

Binnen het NWO-project ‘Signed, Sealed & Undelivered’ ontwikkelde een team een technologie om gevouwen brieven te lezen zonder openen. Volgens projectleider Nadine Akkerman, zetten de auteurs hiermee onderzoek naar de vouwwijze van brieven op de kaart.

Voor Nadine Akkerman begon dit onderzoek in 2014. ‘Na een lezing die ik gaf in New York sprak ik met musicoloog en paleograaf Rebekah Ahrendt. Zij wist dat in het museum Beeld en Geluid in Den Haag een kist stond met 2600 brieven uit de zestiende en zeventiende eeuw, waarvan er 557 nog ongeopend waren. Ik had nog nooit een gesloten brief gezien en nu bleken er honderden van te zijn.’ Deze brieven ‘gewoon’ openen was voor Akkerman geen optie. ‘Dan maak je het object in zijn oorspronkelijke context kapot en verlies je waardevolle informatie. Om zo’n brief ten volle te begrijpen, wil je hem zoveel mogelijk in zijn oorspronkelijke context kunnen bestuderen.’

Het team van onderzoekers scanden de gevouwen brieven met röntgen-microtomografie in Londen en ontwikkelden een geavanceerd algoritme om ze virtueel uit te vouwen. Hiervoor was de combinatie van kennis uit uiteenlopende vakgebieden cruciaal. Het uiteindelijke algoritme kan niet alleen de inhoud van de brief leesbaar maken, maar ook de vouwwijze ervan reconstrueren.  

Meer lezen?

Dit kan via de website van NWO, hier vind je het volledige artikel waarin Nadine Akkerman vertelt over deze nieuwe technologie.

Nadine Akkerman is expert op het gebied van Engelse literatuur. Zij ontcijferde briefwisselingen van de Boheemse koningin Elizabeth Stuart en bestudeerde 17de-eeuwse spionnen. Akkerman publiceerde recent haar nieuwe boek ‘Invisible Agents’. In 2017 werd Akkerman lid van de Jonge Akademe van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.