Universiteit Leiden

nl en

Bekijk de beste films van alumni Visuele Etnografie op Alexander Street Press

De collectie Visuele Etnografie van de Universiteit Leiden is toegevoegd aan Alexander Street Press, een educatieve streaming video service. De masterspecialisatie Visuele Etnografie heeft inmiddels al veel getalenteerde studenten ondersteund bij het produceren van hun inspirerende films. Ongeveer 70 masterscriptiefilms van de afgelopen 8 jaar werden genomineerd en azijn an de collectie toegevoegd. Door deze unieke samenwerking kunnen alumni een breder publiek bereiken waardoor hun onderzoek en verhaal meer zichtbaarheid krijgt.

De samenwerking heeft ook een financieel voordeel voor zowel alumni als toekomstige studenten. De filmmakers ontvangen een eenmalige vooruitbetaling van de royalty's. In de daaropvolgende jaren zullen de royalty's worden gestort in een "LUVE Collection Royalty Fund". Met dit fonds worden studenten en alumni van de Universiteit Leiden ondersteund met beurzen voor reizen naar conferenties en filmfestivals en nieuwe onderzoeksprojecten. Alle films zijn toegankelijk via de website. Als je alle LUVE films wilt zien, zoek dan op "Leiden" dan vind je de hele LUVE collectie. 

Als je op de universiteit bent of op afstand kunt inloggen, heb je toegang tot de gehele collectie. Anders kun je het menu zien en een 30-seconden preview van films krijgen.

What to watch: a few examples to start with

Weet je niet waar je moet beginnen met kijken? Begin dan bijvoorbeeld met 'Terra Incognita' van Shirley van der Maarel. Zij won met haar film zowel de Speckmanprijs als de Leidse Universitaire Scriptieprijs 2020. In Terra Incognita reconstrueert Shirley de wereld van de nieuwe bewoners van Valle di Comino. De film toont een wereld van verwarring, waar weinig dingen logisch zijn en je alleen het onverwachte kunt verwachten - een onmogelijke opgave.

Een andere optie is 'Don't Let the sunny weather fool you' een film gemaakt door Visual Ethnography alumna Guusje Meeuwissen die eerder dit jaar werd geselecteerd voor het RAI filmfestival in Londen. Het is een korte film over het dagelijks leven van een boer en een visser op de Filippijnen, en hun vermogen om zich aan te passen aan een veranderende natuurlijke omgeving en klimaat.

Of kijk naar 'Entre las plantas', gemaakt door Mark Lindenberg. Tijdens zijn veldwerk voor zijn film zat hij bijna drie maanden in Lockdown in Peru vanwege Covid-19. Hij deed onderzoek naar de communicatie tussen mens en plant. Geneeskrachtige planten kunnen mensen niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk genezen. Zijn film vertelt het verhaal van een familie curanderos (genezers) die de Peruanen begeleiden bij het gebruik van de geneeskrachtige planten. De kennis over de planten is al vele generaties in hun systeem aanwezig.

OVer Alexander Street Press: 4th Volume

Alexander Street Press, een dochteronderneming van ProQuest, is de belangrijkste distributeur van academische streaming video's, waaronder vier delen met etnografische films. Het vierde deel bestaat uit films van studenten die zijn geproduceerd in enkele van de meest vooraanstaande opleidingen voor visuele antropologie/etnografie ter wereld, waaronder het Granada Centre for Visual Anthropology van de Universiteit van Manchester en de Masters of Visual Anthropology van de University of Southern California.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.