Universiteit Leiden

nl en

'Mitsen en maren aan mondiaal minimumtarief vennootschapsbelasting'

Ruim 130 landen, waaronder Nederland, hebben besloten om een belastingtarief van minimaal 15 procent in te voeren voor bedrijven. Het plan zou zorgen voor 125 miljard euro extra belastinginkomsten wereldwijd.

Martijn Nouwen

Dat klinkt als goed nieuws voor de Nederlandse schatkist, maar het is de vraag of er straks inderdaad veel extra belastingmiljoenen richting Den Haag stromen. 'Er zijn nogal wat mitsen en maren', zegt Martijn Nouwen, universitair docent Belastingrecht, tegen Nu.nl. 'Vooropgesteld is het een historische stap dat zo veel landen hebben afgesproken dat ze een minimumtarief voor de vennootschapsbelasting gaan invoeren. En ook dat bedrijven nu belasting moeten betalen in het land waar een bepaalde omzet daadwerkelijk is behaald. Maar er zijn allerlei uitzonderingen.'

Het tarief van 15 procent geldt alleen voor bedrijven met meer dan 750 miljoen euro omzet. De regel van belasting betalen in het land waar je omzet behaalt, geldt alleen voor bedrijven met een omzet boven de 20 miljard dollar (17 miljard euro) en een winstmarge van minimaal 10 procent. Ook zijn financiële dienstverleners, zoals banken, uitgesloten en hebben zo'n zestig landen het akkoord niet ondertekend. Toch noemt Nouwen het akkoord geen papieren tijger. 'Alleen al het feit dat er een akkoord is, is al uniek. Dat is jarenlang niet gelukt. Daarnaast worden uitzonderingen in de toekomst mogelijk aangepast, waardoor de regels voor steeds meer bedrijven gelden.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.