Universiteit Leiden

nl en

Transparency International over Lousewies van der Laan op Leiden Revisited 2021

Lousewies van der Laan sprak afgelopen vrijdag op het congres Leiden Revisited 2021 – Law & AI over de nieuwe werkgroep Tech4Transparency van Transparency Nederland en over de risico’s en kansen die Artificial Intelligence biedt in de strijd tegen corruptie.

Lousewies van der Laan is directeur van Transparency International Nederland en studeerde Rechtsgeleerdheid aan de Leidse Faculteit der Rechtsgeleerdheid. 

'In haar pitch op het congres in Leiden benadrukte Lousewies van der Laan dat het heel belangrijk is dat iedereen AI leert begrijpen, gezien de manier waarop AI en soortgelijke technologieën onze manier van leven en maatschappij significant zullen veranderen', schrijft Transparency International op zijn website

'Aangezien AI nu vooral wordt toegepast in de private sector, is dat ook waar de technische expertise te vinden is. Gezien de potentie van AI in de publieke sector is het van belang dat iedereen een basis aan AI kennis heeft. Bovendien zal relevante wetgeving van de overheid en politici komen, en daarvoor is het bijzonder belangrijk om hier in technologische skills te investeren. Wanneer wetgevers deze kennis en kunde missen, lopen zij immers een groter risico om ten prooi te vallen aan lobbyisten met zakelijke belangen.'

Integratie in de samenleving

Het congres Leiden Revisited 2021 - Law & AI vond plaats op 10 september 2021. De integratie van kunstmatige intelligentie (AI)-technologieën in de samenleving stond daarbij centraal. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.