Universiteit Leiden

nl en

Bart Custers bij EenVandaag over burgeropsporing

Social media spelen een sleutelrol bij het oproepen tot verzet tegen coronamaatregelen. Online worden afspraken gemaakt over waar en wanneer mensen zich gaan verzamelen. De autoriteiten hebben niet altijd goed zicht op wat er gebeurt en mogen ook niet zomaar infiltreren, terwijl burgers vaak wel eenvoudig in deze groepen kunnen deelnemen. Mogen burgers online meer dan de politie?

Bart Custers

Nee, stelt Bart Custers (hoogleraar Law & Data Science bij eLaw, het centrum voor recht en digitale technologie) in de rubriek feit of fictie van radioprogramma EenVandaag op Radio 1.

Hoewel burgers soms meer zien dan de politie, reiken hun bevoegdheden minder ver dan die van de politie. Burgers die online crimineel gedrag zien, kunnen dat melden bij de politie en aangifte doen, maar mogen zelf geen opsporingsbevoegdheden inzetten. De politie mag bij verdenking van strafbare feiten wel bepaalde bevoegdheden inzetten, zoals aftappen, volgen of zelfs hacken en spyware installeren. Maar de inzet van zulke bevoegdheden staat onder toezicht van de officier van justitie en behoeft machtiging van de rechter-commissaris. Deze extra waarborgen zijn niet aanwezig bij burgeropsporing, vandaar dat burgers niet over zulke bevoegdheden beschikken.

Het item werd uitgezonden op woensdag 24 november 2021 om 16:45 uur op Radio 1.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.