Universiteit Leiden

nl en

Wim Voermans over ingreep Kamervoorzitter Bergkamp na uitingen FVD-Kamerlid

Vorige week ontstond er commotie in de Tweede Kamer vanwege de bedreiging van FVD-Kamerlid Van Houwelingen richting D66-Kamerlid Sjoerdsma. 'Uw tijd komt nog wel, er komen tribunalen', beet Van Houwelingen Sjoerdsma toe.

Wim Voermans

Het debat werd enige tijd stilgelegd. Later nuanceerde hij, op verzoek van de Kamervoorzitter Vera Bergkamp, zijn uitspraak. 

Wat kan Bergkamp doen als het tot zulke harde woorden komt? 'Je kunt hier als Kamervoorzitter weinig aan doen en dat is eigenlijk heel goed', zegt hoogleraar Staats- en Bestuursrecht Wim Voermans bij Op1. 'In het parlement wil je hebben dat de leden elkaar weerspreken. Dat is parlementaire immuniteit: je mag eigenlijk zeggen wat je wil, je kunt daar niet strafrechtelijk voor worden vervolgd. Het idee is dat de leden elkaar weerspreken.'

Alleen in heel ernstige gevallen kan de Kamervoorzitter ingrijpen, zegt Voermans. 'De voorzitter kan dan bijvoorbeeld schorsen of vragen of het lid de woorden kan terugnemen. Doet deze dat niet, dan kan de voorzitter het lid het woord ontnemen. In het ernstigste geval kan de voorzitter het lid uitsluiten van beraadslagingen. Dan wordt het lid eigenlijk uit de Kamer getild.'

Dat is weleens gebeurd, vertelt Voermans: in de jaren dertig werd de communistische voorman Henk Sneevliet aan armen en benen uit de Kamer gesleept. 'Maar gelukkig komt het niet vaak zover.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.