Universiteit Leiden

nl en

Bart van der Boom in het Historisch Nieuwsblad over mogelijke verrader Anne Frank

Deze week werd bekend dat een oud-FBI-rechercheur Vince Pankoke mogelijk had ontdekt wie Anne Frank heeft verraden aan de Duitse politie. Het zou gaan om notaris Arnold van den Bergh, lid van de Joodse raad, die adressen met onderduikadressen zou hebben doorgespeeld. Historicus Bart van der Boom vertelt in het Historisch Nieuwsblad over zijn visie op deze theorie.

Van der Boom stelt dat de verraadtheorie ‘lasterlijke onzin’ is. Volgens hem is er geen enkel bewijs dat de Joodse raad lijsten met onderduikadressen samenstelde, ook omdat dit anders wel bekend zou zijn geweest bij Willy Lages en Ferdinand Aus der Fünten, die verantwoordelijk waren voor de deportaties.  'Zij hebben na de oorlog in verklaringen aan de Nederlandse Justitie alles gedaan om de Joodse Raad medeverantwoordelijk te maken voor hun misdaden, maar ze hebben nooit iets gezegd over adressenlijsten die aan hen zouden zijn doorgespeeld.' Ook vindt van der Boom het kwalijk dat de theorie van Pankoke volledig gebaseerd lijkt te zijn op een anoniem briefje dat Otto Frank na de Bevrijding heeft gekregen. ‘Na de oorlog deden de wildste geruchten de ronde over wie wie zou hebben verraden. Van den Bergh had veel vijanden.’

Meer weten?

Het volledige artikel met Bart van der Boom is terug te lezen op de website van het Historisch Nieuwsblad.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.