Universiteit Leiden

nl en

Bart van der Boom bij talkshow M over excuses uitgeverij boek verraad Anne Frank

Universitair docent Bart van der Boom was te gast bij M om de praten over de excuses van de uitgeverij van het boek over de mogelijke verrader van Anne Frank.

In het omstreden boek staat dat Arnold van den Bergh, notaris en lid van de Joodse raad, een lijst met onderduikadressen zou hebben doorgespeeld. Er is volgens Van der Boom geen enkel bewijs dat Van den Bergh de familie Frank verraden zou hebben. Het verraad zou deel zijn van een groter systematisch verraad. Deze aannames zijn gemaakt op basis van een anoniem briefje aan Otto Frank en een getuigenis van een Duitse vertaler na de oorlog. Volgens Van der Boom is duidelijk dat dit zwakke aannames zijn. ‘Het is natuurlijk schandalig om wereldwijd iemand als de verrader van het allerbekendste oorlogsslachtoffer ooit aan te wijzen, als je daar bijna geen bewijs van hebt.’

Meer weten?

De volledige uitzending met Bart van der Boom is terug te zien op de website van NPO Start (vanaf 10:30).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.