Universiteit Leiden

nl en

Mirjam de Bruijn bij Met het oog op morgen

In het oosten van Afrika dreigt een grote hongersnood, onder meer doordat de graanexport uit Oekraïne door de oorlog stopt. Bij ‘Met het oog op morgen’ legt hoogleraar Mirjam de Bruijn uit waarom de Russen toch niet algemeen worden gehaat in Afrika.

De Bruijn benadrukt dat ze zich als hoogleraar focust op West- en Centraal-Afrika, waar de situatie minder nijpend is dan in Oost-Afrika. ‘De Russen hebben daar een wat andere rol gekregen’, zegt ze. ‘Er is al lang een oorlog gaande, sinds 2012. Er is wat anti-Frans sentiment in de oude Franse koloniën. De Fransen zijn bijna weggestuurd uit Mali en andere landen zeggen: jullie zijn onze oude koloniale machthebbers, jullie hebben niet de veiligheid gebracht die wij wilden. Dat gat wordt opgevuld door de Russen.’

Meer weten?

Luister het hele gesprek op de website van NPO Radio 1.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.